Bebe u trbuhu najviše vole slušati uspavanke koje im pjevaju majke!

Trudna

Istraživanja su pokazala da im osim toga najviše odgovara lagana glazba poput Mozarta ili Vivaldija

Istraživači sa Sveučilišta u Kaliforniji otkrili su pozitivan utjecaj Mozartove glazbe na matematičku inteligenciju i orijentaciju. Fetus čuje i reagira na zvuk već od 16. tjedna, što je prije nego što je uho potpuno razvijeno, a aktivno počinje slušati u 24. tjednu.  U 4. mjesecu fetus reagira na glasan zvuk na poseban način. Bebina izloženost glazbi koja joj se sviđa, još u trbuhu, pomaže u kasnijem psihičkom, emotivnom, intelektualnom i duhovnom razvoju.

Pjevanje uspavanki važnije je govora. Trudnice imaju prirodnu potrebu za pjevanjem svom djetetu. Kao dokaz da fetus čuje glazbu, stručnjaci navode da novorođenčad više voli melodiju koju je majka pjevala kad je bila trudna nego neke nove pjesme koje pjeva nakon što je dijete rođeno. 

Fetus postaje hiperaktivan u doticaju s glasnom glazbom ili drugim jakim zvukovima. Bebe reagiraju i dugoročno pamte glazbu iz primjerice serija koje su njihove majke gledale tijekom trudnoće. Novorođenčad reagira na tu glazbu ubrzanim otkucajima srca i živahnijim stanjem. 

U 25. tjednu dijete počinje poskakivati u ritmu kada sluša glazbu koju izvodi orkestar, a istraživanje u jednoj londonskoj bolnici otkrilo je da glazba Vivaldija i Mozarta smiruje fetus u dobi od 4 do 5 mjeseci, a glasnije note Beethovenoa i Brahmsoa ga uznemiruju. 

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!