Čak 49 posto Hrvatica redovito obavlja preventivni pregled dojki

rak dojke, pregled

Ove godine je u Hrvatskoj zabilježeno 12 posto više žena koje su obavile klinički pregled, ultrazvuk, mamografiju ili neki drugi pregled dojki. Istraživanje od strane Nestléa, provedeno na 1.145 ispitanica pokazalo je kako 49 posto Hrvatica redovito obavlja preventivni pregled dojki barem jednom godišnje.

Kao glavne razloge za izbjegavanje pregleda 33 posto žena navelo je zauzetost drugim obavezama, 17 posto strah od loših vijesti, dok je 13 posto mišljenja da su zdrave te smatraju kako ne trebaju obavljati kontrolne preglede. Samo 4 posto ispitanica se izjasnilo kako ne znaju ništa o prevenciji raka dojke, dok je njih samo jedan posto navelo financijske razloge kao presudne za izbjegavanje kontrolnih pregleda dojki.

"Rak dojke je u početnom stadiju razvoja u pravilu bolest koja nema osobitih simptoma te je izlječiv u gotovo 100 posto slučajeva, otkrije li se na vrijeme. Zadovoljni smo jer je istraživanje pokazalo povećan interes za ovu temu kod žena u dobi od 25 godina i starijih, a to je upravo vrijeme u kojem se trebaju početi provoditi preventivni pregledi. Cilj ove kampanje bio je educirati žene svih dobnih skupina i motivirati ih da stave svoje zdravlje na prvo mjesto“, izjavila je psihologinja Liljana Vukota, dopredsjednica udruge SVE za NJU! i voditeljica Centra za psihološku pomoć Udruge.

Iz Udruge SVE za NJU! navode podatke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prema kojima se u Hrvatskoj unazad nekoliko godina godišnje zabilježi 2.200 do 2.500 novooboljelih od raka dojke. Izgledi za izlječenje i sprječavanje najgoreg tijeka bolesti znatno su veći ako se rak na vrijeme otkrije. Iz Udruge ističu kako na preventivni pregled žene trebaju gledati kao na potvrdu svoga zdravlja i odgovornog ponašanja.

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!