Cigarete više škode ženama nego muškarcima

pusenje, cigareta, cigarete

Mnogo je studija koje su dokazale veću podložnost nježnijeg spola štetnim posljedicama pušenja, među kojima prednjači rak pluća.

Švicarski su istraživači pregledali 700 pacijenata s dijagnozom raka pluća. Ne samo da su žene oboljele u ranijoj dobi nego muškarci, nego su čak pušile manji broj cigareta, no to nikako nije utjecalo na njihovu otpornost na ovu malignu bolest.

cigaretaU drugom istraživanju zajedničkih snaga Harvarda i norveškog Sveučilišta u Bergenu, pregledano je više od 950 muškaraca i žena s kroničnom opstruktivnom bolesti pluća (KOBP ili stanje trajne spriječenosti protoka zraka kroz dišne putove). Žene koje su bolovale od ove bolesti bile su mlađe kada su saznale svoju dijagnozu, a također su pušile manje cigareta nego muškarci s istim plućnim tegobama.

S druge strane, doktor Michael Thun, emeritus direktor epidemioloških istraživanja pri Američkom udruženju za rak, ne prihvaća teoriju kako su žene podložnije štetnim posljedicama pušenja nego muškarci.

"Pravi podaci pokazuju kako su muškarci i žene jako slični kada je u pitanju rizik od raka pluća – s ili bez pušenja. Međutim, vrste raka pluća koje dobivaju su različite", tvrdi Thun, misleći na različite dijelove pluća koje rak zahvaća.

On tumači spomenuta istraživanja mogućim utjecajem drugih faktora, kao što je duža očekivana životna dob žena, zbog koje imaju veće šanse za razvijanje malignih bolesti. Prema njemu, krivo je koncentrirati se na razlike između spolova pri objašnjenju ovakvih rezultata. Thun zagovara fokusiranje na jedinu činjenicu koja je sigurna: pušenje uvelike pridonosi razvijanju raka pluća i kroničnim opstruktivnim bolestima pluća.

"Ako pušači prestanu pušiti prije 50. godine, oni će izbjeći većinu rizika", tvrdi doktor Thun, osvrćući se na rezultate istraživanja. Jednom kada se ostave cigarete, i žene i muškarci mogu poduzeti određene korake kako bi se dodatno zaštitili od raka pluća.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!