Dojenje štiti majčino srce

dojenje, mama, beba

Najnovije je istraživanje pokazalo kako dojenje pomaže zaštititi majčino srce kasnije u životu.

Američko dijetetičko društvo tvrdi kako dojenje osigurava maksimum hranjivih tvari bebi: jača imunitet, smanjuje otpornost od astme, štiti od alergija, povezano je uz viši kvocijent inteligencije, pa čak smanjuje rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti.

Istraživanje Zdravstvenog centra pri Sveučilištu u Pittsburghu pokazalo je kako dojenje štiti majčino srce u starijoj dobi!

Studija je uključila gotovo 300 žena, starih između 45 i 58 godina koje su rodile barem jedanput. One koje nisu dojile svoje bebe imale su veće šanse za razvijanjem nakupina plaka u arterijama, koje smanjuju protok krvi u mozak i mogu dovesti do moždanog ili srčanog udara.

Čak 32 posto majki koje nisu dojile je bilo izloženo začepljenju arterija, usporedno sa 17 posto dojilja. Istraživači su rezultate prilagodili socioekonomskim prilikama, obiteljskoj povijesti bolesti i faktorima životnog stila, te su zaključili kako žene koje nisu dojile imaju pet puta veće izglede za razvijanje nakupina plaka u aortama nego dojilje.

"Žensko tijelo očekuje proći kroz trudnoću i laktaciju. Za vrijeme trudnoće ono nakuplja masnoće koje će izlučiti dojenjem. Ako žene ne doje, tada se tijelo mora nositi s prekomjernom masnoćom", zaključila je čelnica istraživanja doktorica Eleanor Schwarz.

Schwarz, koja će objaviti rezultate najnovijeg istraživanja u časopisu Obstetrics and Gynecology u siječnju, u prethodnoj je studiji ustanovila kako dojenje pozitivno utječe na srce žena koje su prošle kroz menopauzu.

Dojenje i dijabetes

U zasebnoj studiji, objavljenoj u časopisu Diabetes, istraživači su ustanovili povezanost između dojenja i dijabetesa: pokazalo se kako dojenje duže od devet mjeseci smanjuje rizik od razvijanja metaboličkog sindroma za 56 posto. Metabolički sindrom označava skupinu faktora rizika koji ukazuju na povećani rizik od srčanih oboljenja.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!