Dva poroda najbolja za majčino srce

trudnica, trudnoca, obitelj

Rizik od razvijanja srčanih bolesti i moždanog udara sredovječnih žena ili starijih majki može biti povezan s brojem djece koje su rodile.

Žene koje su rodile dva djeteta imale su najniži rizik za bolesti krvožilnog sustava, pokazalo je veliko švedsko istraživanje, dok su žene s petero ili više djece bile izložene znatno većem riziku.

Prethodna istraživanja broja poroda i rizika majki od srčanih bolesti su pokazala kontradiktorne rezultate, a većina njih nije bila provedena nad velikim brojem ispitanica. Stoga su stručnjaci Instituta Karolinska u Stockholmu odlučili sagledati ovu povezanost nad uzorkom od 1.3 milijuna majki starijih od 50 godina.

Za vrijeme 23-godišnjeg istraživanja, više od 65.000 žena je doživjelo srčani ili moždani udar. U odnosu na žene koje su rodile dva puta i imale najbolje rezultate, žene koje nisu nikada rodile, one koje su rodile jednom ili tri puta su izložene deset posto višem riziku razvijanja srčanih bolesti. Ispitanice koje su rodile četvero djece su suočene sa 30 posto višim rizikom, dok je rizik iznosio 60 posto za žene koje su rodile pet ili više puta.

Trudnoća vodi do promjena u krvotoku i krvnim žilama, što može promijeniti rizik od razvijanja srčanih bolesti ili moždanog udara. Voditelj istraživanja doktor Erik Ingelsson smatra kako bolje razumijevanje ovih promjena može dovesti do boljeg razumijevanja srčanih bolesti kod žena.

Istraživanje je objavljeno u časopisu American Heart Journal.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!