Esencijalne masne kiseline protiv PMS-a

bol u trbuhu, mjehur, jajnici

Dok je on predmet mnogih muških šala, jednom kada se na njega opeku, svi će puhati i na hladno. Naravno, riječ je o predmenstrualnom sindromu.

On uključuje cijelu lepezu emocionalnih i tjelesnih promjena s kojima se dame bore svaki mjesec: glavobolje, umor, nadutost, akne, osjetljivost grudi, glad za određenom hranom i nagle promjene raspoloženja. Procjenjuje se kako 75 posto žena koje imaju mjesečnicu pate od ovog sindroma.

Brazilski stručnjaci tvrde kako imaju pravo rješenje za ovakve tegobe. Pripremili su tabletu koja sadrži mješavinu esencijalnih masnih kiselina i navodno može značajno smanjiti simptome PMS-a.

U svoju studiju su uključili 120 žena koje su uzimale tablete s dva grama gama linolenske i oleinske kiseline, te drugih polinezasićenih masnih kiseline uz vitamin E. Njihova je kombinacija značajno ublažila simptome PMS-a tri, pa i šest mjeseci nakon početka istraživanja.

Voditelji istraživanja ističu kako predmenstrualni sindrom može uvelike loše utjecati na ženine rutinske aktivnosti i smanjiti kvalitetu života. Ove tablete mogu mnogim damama pružiti obečavajuće rezultate i olakšanje, stoji u časopisu Reproductive Health.

Tablete s esencijalnim masnim kiselinama i uljima nisu novotarija: one se proizvode i koriste već neko vrijeme. Slični tretmani za PMS uključuju magnezij, kalcij, gingko, vitamin B6 i konopljiku.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!