Estrogen u borbi protiv shizofrenije

zena-tuga-depresija-glavobolja-1

Mnogim Amerikankama estrogen se propisuje protiv negativnih efekata menopauze, poput gubitka koštane mase i promjene raspoloženja. No, zamjenska hormonska terapija estrogenom također može štiti žene u menopauzi, ali i mlađe, od shizofrenije. Pokazala je to nova studija sveučilišta Tel Aviv.

DepresijaProfesorica Ina Weiner s odjela psihologije sveučilišta Tel Aviv i njeni kolege uočili su kako povratak normalnih razina estrogena može štititi žene u menopauzi koje su pod rizikom od razvoja shizofrenije.

"Već neko vrijeme znamo kako se, kada je razina estrogena niska, povećava sklonost simptomima psihoze, a antipsihotici imaju slabije djelovanje. Sada su naša pretklinička istraživanja ukazala na razlog zašto se ovo događa", kaže profesorica Weiner.

Ženskim štakorima u studiji su bili odstranjeni jajnici kako bi se izazvale niske razine estrogena, poput stanja u menopauzi, i pokazalo na koji način to vodi ponašanju sličnom shizofreniji. Nakon toga, znanstvenici su pokušali ukloniti abnormalno ponašanje zamjenskom terapijom estrogena ili antipsihoticima. Pritom se smanjilo shizofreno ponašanje, ali konvencionalni lijek nije imao isti učinak – on je pozitivno djelovao samo u kombinaciji s estrogenom.

"Kada je razina estrogena bila niska, kod životinja se moglo primijetiti psihotično ponašanje. Estrogen je, sam po sebi, djelovao protiv psihoza i kod muških i kod ženskih štakora. Čak i male količine estrogena pojačavaju učinak antipsihotika", kaže Weiner.

Profesorica Weiner ističe kako medicinska struka trenutno raspravlja o prednostima i nedostacima terapije estrogenom, kao dodatka konvencionalnom liječenju shizofrenije. Kod onih koji prime estrogen postoji mogućnost raka grlića maternice i srčanih udara, no ova terapija može imati pozitivne učinke na obrasce ponašanja.

Terapija estrogenomTijekom života žene, razina estrogena se mijenja - u reproduktivnim godinama na nju utječe menstrualni ciklus, a do promjene razine hormona dolazi i nakon poroda. Tada može nastati postporođajna depresija, koju ponekad prate klinička depresija i psihoze.

Kao preventivna mjere, estrogen se ženama može dati u određenom razdoblju kada je rizik od razvoja shizorenije najveći. Profesorica Weiner smatra kako su to srednje dvadesete godine i kasnije tijekom menopauze.

Studija je objavljena u časopisu Psychopharmacology.

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!