Hormoni u trudnoći sprječavaju rak dojke

trudnica obitelj

Ovaj protein, alfa-fetoprotein (AFP), može stručnjacima poslužiti kao održivo sredstvo u liječenju, pa čak i preventivi raka dojke, objavljeno je u časopisu Cancer Prevention Research.

Svi hormoni za vrijeme trudnoće, kao što je estrogen, potiču stvaranje AFP-a, koji neposredno inhibira rast raka dojke. Tijelo ima prirodni obrambeni sustav protiv ove vrste raka!", tvrdi doktor Herbert Jacobson, glavni istraživač.

trudnicaNakon ovog otkrića, liječnicima predstoji uzgojiti AFP u kontroliranim i sigurnim uvjetima, te razviti ga u lijek koji će štititi žene od raka dojke.

Estrogen, progesteron i gonadotropin, hormoni koji se otpuštaju za vrijeme trudnoće, smanjuju rizik od razvijanja raka dojke. Jacobsonov je tim odlučio ove hormone ubrizgati laboratorijskim štakorima koji su izloženi kancerogenim tvarima, sve kako bi ustanovili hoće li oni sami stvoriti protein AFP a da nisu gravidne.

Rezultati su bili pozitivni. Hormoni su smanjili pojavu raka dojke, količina AFP-a se povećala, a on je inhibirao rast postojećih stanica raka dojke.

Iako je povezanost između hormona trudnoće i prevencije raka dojke dokazana istraživanjem, istraživači još nisu spremni klinički koristiti ovo otkriće.

"Istraživači nisu neposredno dokazali preventivnu učinkovitost AFP-a, nego su pronašli vezu između hormona za vrijeme trudnoće i tumora dojke. Tumor nije bio 100-postotno spriječen, nego se čini kako usporava oblikovanje tumora i sprječava njegov razvoj u između 30 do 50 posto štakora", zaključio je Powel Brown, profesor medicine na Sveučilištu u Teksasu.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!