Jesu li migrene povezane s rakom dojke?

Glavobolja

Dobra vijesti za žene koje pate od migrene! Prema novom istraživanju, upravo migrene smanjuju vjerojatnost oboljenja od karcinoma dojke.

Iako nije sasvim razjašnjeno zašto migrene snižavaju vjerojatnost oboljenja, stručnjaci pretpostavljaju da su u pitanju hormoni.

Migrene su, kao i karcinomi, povezane s hormonima. Mnogi pokretači migrene smanjuju razinu estrogena, koji je vrlo aktivan kod raka dojke.

rak-dojke1Spomenuto istraživanje uključilo je 4568 žena oboljelih od karcinom dojke, te 4678  žena koje ga nisu imale. Ispitanice su bile stare između 34 i 64 godine.

Primijećeno je da žene koje pate od migrena imaju čak 26 posto manju vjerojatnost oboljenja od raka dojke. Taj se postotak nije mijenjao s dobnom razlikom, lijekovima, niti sa samim pokretačima migrene (kao što su izbjegavanje alkohola, hormona ili pušenja).

Iako su rezultati ohrabrujući, stručnjaci napominju kako su potrebna daljnja istraživanja. Sve bi žene i dalje trebale redovito odlaziti na ultrazvuk i ostale pretrage.

I prijašnja istraživanja dovela su u vezu migrene i rak dojke. Kod žena u postmenopauzi koje su patile od migrena primijećeno je smanjenje rizika oboljenja karcinoma za 33 posto.

Studija je objavljena u časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Maja Popović

 Prati nas na Viber Public Chatu!