Kad vrućina napada!

Zena, glavobolja, depresija

Iako se o menopauzi danas govori više no ikad, žene i dalje s nelagodom raspravljaju o njenim popratnim pojavama.

U tu kategoriju "nelagodnih" tema spadaju i napadaji vrućine tj. valunzi. Oni mogu u velikoj mjeri utjecati na (ne)kvalitetu života žena. Iznenadani osjećaji rastuće vrućine su često udruženi s neugodnim znojenjem. Ono može biti toliko obilno da žene moraju presvući tj. promijeniti odjeću. Osim što izazivaju nelagodu, valunzi mogu ozbiljno štetiti kvaliteti sna.

Rasprave o načinima ublažavanja tih neugodnih pojava vode se godinama. Najnovije je istraživanje pokazalo kako bi snažni lijekovi za neplodnost uskoro mogli primjenjivati za tretiranje  ovog problema.

Nizozemski istraživači izvještavaju da je pokusno liječenje pokazalo odlične rezultate u tri slučaja. Ženama koje su sudjelovale u istraživanju ubrizgan je lijek Cetrotide. On je olakšao simptome napadaja vrućine.

Zena, glavobolja, vrucina"Radi se o vrlo uzbudljivom novom pristupu u rješavanju iznimno čestog problema koji ima ogroman psihosocijalni učinak. Ovaj se učinak u većini slučajeva zanemaruje i podcjenjuje", kazao je nizozemski endokrinolog i voditelj studije dr. Hans de Boer.

Međutim, nisu svi uvjereni da ovaj lijek predstavlja održivu opciju za liječenje menopauzalnih simptoma.

"Ovaj lijek djeluje na receptore u mozgu. Međutim, nitko ne zna postoje li dugoročne posljedice ovakve terapije. Nikada ne bih svojim pacijenticama preporučila ovaj način liječenja. Postoje druge, provjerene mogućnosti ublažavanja napadaja vrućine", kazala je dr. Lila Nachtigall s njujorškog medicinskog centra Langone.

Cetrorelix, glavni sastojak lijeka Cetrotide blokira receptore u mozgu dok otpuštaju hormon luteinizacije (LHRH). Lijek se primarno koristi za zaustavljanje prerane ovulacije u žena koje upotrebljavaju lijekove za neplodost.

Sudionice istraživanja su svakodnevno primale injekcije cetrorelix-a najmanje 20 tjedana. Liječenje je rezultiralo smanjenjem simptoma napadaja vrućine za 60 do 80 posto, tvrdi autor studije. Zaključio je kako je istraživanje u preliminarnoj fazi te da će morati proći nekoliko godina prije no što terapija uđe u redovitu upotrebu.


K. Ramić

 Prati nas na Viber Public Chatu!