Kako se nositi s izostankom mjesečnice?

tuga-zena-depresija

Amenoreja ili izostanak mjesečnice može se javiti iz dva razloga: kao posljedica bolesti ili kada su normalni fiziološki procesi kontroliranja mjesečnice zakazali.

Mjesečnica počinje prvim danom ciklusa, koji traje do prvog dana sljedeće mjesečnice. Uobičajeni ciklus odrasle žene traje 28 dana. Međutim, ginekolozi izvješćuju kako jedva deset do dvanaest posto žena ima takav idealan, ciklus. Jednom kada se ciklus ustali, raskorak se javlja u najviše pet dana.

tugaProsječno vrijeme mjesečnice je pet dana, no to ovisi o duljini ciklusa i razlikuje se od žene do žene - može biti četiri ili sedam dana.

Fiziološka amenoreja (ili normalna amenoreja) javlja se prije pubertera, nakon menopauze, u trudnoći i za vrijeme dojenja. Kada je amenoreja posljedica neke bolesti, govorimo o patološkoj ili abnormalnoj amenoreji.

Amenoreju dijelimo na primarnu i sekundarnu. Primarna obuhvaća izostanak mjesečnice do 14. godine djevojčica (ako je paralelna sa izostankom sekundarnog seksualnog razvoja), izostanak mjesečnice do 16. godine ili izostanak mjesečnice dvije godine nakon razvoja grudi i stidnih dlačica.

Sekundarna amenoreja nastupa kada nema mjesečnice tri mjeseca kod žene koja je prije imala uredne cikluse ili kada mjesečnica izostane šest do 12 mjeseci kod žena koje su prethodno imale neuredne cikluse.

Što uzrokuje amenoreju?

Amenoreja upućuje na činjenicu da su normalni fiziološki procesi koji kontroliraju menstruaciju zakazali. Menstruacija se kontrolira interakcijom hipotalamusa, hipofize i jajnika, te zahtjeva funkcionalni endometrij (sluznicu koje oblaže unutrašnjost maternice). Hipotalamus je centar u mozgu koji u interakciji sa hipofizom šalje signale jajnicima, te oni normalno funkcioniraju.

Ovaj neugodni problem žena nije tako rijedak i važno je upamtiti da amenoreja nije bolest sama po sebi, nego simptom neke bolesti ili stanja koje uključuje nekoliko organa.

Galaktoreja (sekrecija mlijeka iz žlijezda grudi neovisno o trudnoći i dojenju) je također znak koji može biti povezan s amenorejom i koji zahtjeva pomoć liječnika.

Kako se amenoreja liječi?  depresija

Čak i suptilne hormonalne promjene mogu rezultirati simptomima i znakovima nekog drugog problema. Djevojčice koje nisu imale prvu menstruaciju i ne pokazuju znakove puberteta do 14. godine trebaju se javiti ginekologu koji  će obaviti sistematski pregled i sagledati njihovo stanje sa svim činjenicama: visinom, težinom, rastom dlačica po tijelu i ostalim znakovima puberteta poput stidnih dlačica ili razvoja grudi. Temeljni ginekološki pregled obuhvaća ultrazvučni pregled s hormonskim analizama

Također, liječnik će postavljati pitanja o mogućim psihološkim poteškoćama, dijetom i navikama vježbanja, povijesti bolesti obitelji ili nepravilnom rastu i razvoju.

Svaki od uzroka amenoreje zahtijeva drugačiji pristup u liječenju. Oslonite se na svog liječnika i nemojte se sramiti potražiti pomoć.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!