Laneno ulje smanjuje rizik od osteoporoze!

lan-lanene-sjemenke-1

Istraživanja provedena na životinjama govore da ulje sjemenki lana može smanjiti rizik od osteoporoze kod žena koje su prošle menopauzu i kod žena oboljelih od dijabetesa.

OsteoporozaStručnjaci egipatskog National Research Center-a, proučavali su učinak dijabetesa na kosti i ustanovili kako prehrana koja sadrži laneno ulje može odgoditi početak osteoporoze. Studija je provedena nad 70 ženskih albino štakora, a njih 30 je imalo odstranjene jajnike kako bi se simuliralo stanje post-menopauze. Eksperimentalni dijabetes je bio prisutan kod jedne grupe glodavaca.

Nakon dva mjeseca istraživanja, stručnjaci su proučili urin i uzorke krvi štakora, te su provjerili razinu IGF-a 1 (inzulinu sličan faktor rasta 1) i osteokalcina – protein koji stvara koštanu masu. Ova dvije supstance bila su povećana ili normalne razine kod onih štakora koji su primali ulje lanenih sjemenki u prehrani.

Razina deoksipiridinolina u urinu bila je povećana kod štakora koji su bili dijabetičari. Urinski deoksipiridinolin koristi se kao marker za utvrđivanje resorpcije (slabljenja) kostiju. Razina ovog markera bila je puno niža nakon što su štakori počeli konzumirati ulje sjemenki lana.

Dijabetes ima puno izraženiji učinak na zdravlje kostiju od ovariektomije (kirurški zahvat prilikom kojeg se uklanjaju samo jajnici), zakjljučuju stručnjaci. Također, dijabetes kod žena koje su prošle menopauzu znač veći rizik od osteoporoze, nego nedostatak spolnih hormona povezanih s menopauzom.

Lanene sjemenkeIpak, studija je pokazala da ulje lanenih sjemenki ima pozitivan učinak na gustoću kostiju i smanjenje markera povezanih s osteoporozom. Stoga,  ovaj dodatak prehrani može biti koristan za žene s dijabetesom koje žele smanjiti rizik od osteoporoze.

Prisutnost takozvanih "n-3 masnih kiselina" u spomenutom ulju može igrati zaštitnu ulogu tijekom procesa mineralizacije kostiju, koji je dodatno ugrožen dijabetesom i menopauzom.

Istraživanje je objavljeno u časopisu International Journal of Food Safety, Nutrition and Public Health.


D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!