Liječnica zna zašto vas mamurluk tako jako boli i nudi savjete kako si pomoći

mamurluk, nova godina, shutterstock

Možda vam je draže živjeti u zabludi da se radi o prolaznoj neugodnosti kojoj se ne treba pridavati velika pažnja, no istina je ipak neugodnija.

Mamurluk je tjelesna reakcija na trovanje organizma alkoholom. Pretjerano konzumiranje alkohola direktno napada živčani sustav, što rezultira glavoboljom, mučninom i vrtoglavicom.

Što je mamurluk?

"Mamurluk je skup simptoma nastalih kao tjelesna reakcija na prekomjernu konzumaciju alkoholnih pića, a obično nastaje nakon popijenog jednog ili više standardnog pića dnevno. Standardno piće podrazumijeva 10 grama čistog alkohola dnevno što je otprilike 2,5 dl piva, 1,25 dl stolnog vina, 1 dl desertnog vina, 0,7 dl aperitiva, 0,3 dl vinjaka ili konjaka ili nekog drugog žestokog alkoholnog pića", navodi Ivana Prpić Znidarčić, dr. med., te dodaje kako djeca i alkohol ne idu zajedno jer za djecu u razvoju (do 18. godine) ne postoji sigurna ni dozvoljena doza alkohola. Alkohol se u tijelu brzo apsorbira, ali se jednako brzo ne razgrađuje, što onda dovodi do simptoma mamurluka.

Bez masne hrane

Suprotno preporuci da se alkohol uzima i nakon pretjerane konzumacije alkohola, to se nikako ne preporučuje. Želucu će pomoći lagana hrana, nešto poput juhe koja će ga umiriti i rehidrirati organizam. Prepečeni tost mogao bi pomoći podizanjem šećera u krvi kako se ne biste osjećali iscrpljeno i umorno.

Znate li koja je hrana glavni okidač migrene? Naučite što jesti, a što izbjegavati za manje boli

Zašto je mamurluk gori kod starijih žena?

Kako starimo, naša tolerancija na alkohol se smanjuje, što je uglavnom vezano za usporavanje metabolizma – sadržaj vode u tijelu se smanjuje što dovodi do toga da ista količina alkohola stvara veću koncentraciju u krvi pa zato žene teže podnose alkohol i lakše se opiju te imaju jače simptome mamurluka od muškaraca.

Kava može pogoršati mamurluk

Ako bez šalice kave ne možete zamisliti jutro, sigurno je to napitak na koji ćete pomisliti čim otvorite oči. U slučaju da kavu ne popijete, apstinencijska kriza mogla bi samo simptome mamurluka učiniti gorima. Dakle, kava će samo prevenirati nove simptome, ali mamurluk olakšati neće.

Ako vam je želudac osjetljiv, od kave možete osjetiti još veću mučninu. Uz to, kava sužava krvne žile što utječe na rast krvnog tlaka što će bol u glavi učiniti još gorom te je prirodni diuretik zbog čega možete dehidrirati.

Kako spriječiti mamurluk?

  1. Ako pijemo pametno, što znači samo ona pića i one količine koje su podnošljive za svaku osobu individualno, ali svakako ne više od preporučene količine.
  2. Svjetlija, ne obojena pića, podnošljivija su od tamnih vina i žestokih pića s većim udjelom alkohola te dodanim bojama i aromama koje potiču mamurluk.
  3. Rehidrirati organizam vodom i prije i tijekom konzumiranja alkohola.
  4. Ne uzimati alkohol na prazan želudac, već po mogućnosti uz neku masniju hranu kako biste usporili apsorpciju alkohola i spriječili mamurluk.

Hrana koju trebate jesti ili izbjegavati ako imate kronični gastritis

Zašto se mamurluk javlja? 

"Alkohol djeluje kao diuretik pa uzrokuje pojačano izlučivanje tekućine iz organizma izazivajući dehidraciju zbog čega se javljaju simptomi žeđi i vrtoglavice. Nadražuje i sluznicu želuca te povećava proizvodnju želučane kiseline i općenito usporava rad želuca što može uzrokovati bol u trbuhu, mučninu i povraćanje. Izaziva i pad razine šećera u krvi, a ako je razina šećera u krvi preniska, dolazi do umora, slabosti, drhtavice, što je naročito opasno za dijabetičare. Do glavobolje dolazi zbog širenje krvnih žila. Alkohol razgrađuje jetra s pomoću enzima alkohol-dehidrogenaze kojeg neki ljudi imaju više, a neki manje i to je jedan od razloga zašto neki ljudi bolje podnose alkohol, a neki lošije. Mamurluk ovisi i o količini i vrsti alkoholnog pića, dobi, spolu, konstituciji te o bolestima od kojih osoba boluje." zaključila je liječnica. 

Ana Abrahamsberg/Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

 

 Prati nas na Viber Public Chatu!