Lijekovima za osteoporozu protiv raka dojke

starija zena, biljke, menopauza

Žene koje su uzimale široko korištene lijekove za osteoporozu, bisfosfonate, imale su značajno manji postotak invazivnih oblika raka dojke u odnosu na ispitanice koje nisu koristile tablete za jačanje kostiju.

Analiza podataka Ženske zdravstvene inicijative pokazala je kako su bisfosfonati smanjili pojavu invazivnog oblika raka dojke kod 32 posto od 2.800 ispitanica u odnosu na one koje nisu koristile ove lijekove (Fosamax, Boniva ili Actonel). Sve su žene prošle kroz menopauzu. Rezultati su predstavljeni na nedavnom Simpoziju raka dojke u San Antoniju.

bol"Sama zamisao kako bisfosfonati mogu smanjiti pojavu raka dojke je uzbudljiva jer se u SAD-u godišnje iza 30 milijuna recepata za jače kosti", tvrdi doktor Rowan Chlebowski, čelnik studije i glavni onkolog Instituta za biomedicinska istraživanja u Los Angelesu.

Stručnjaci upozoravaju kako je ovo opservacijska studija i nema istu težinu kao kliničko istraživanje, stoga se rezultati moraju uzeti sa zrnom soli.

"Ovo nije konačno otkriće, ali vjerujem kako će utjecati na mnoge žene koje se dvoume oko uzimanja bisfosfonata", zaključio je Chlebowski.

Osteoporozu prati gubitak koštane mase, slabljenje mišića i nestabilan korak. Često dolazi i do frakture kralježnice i kukova. Ovoj su bolesti sklonije žene koje nakon menopauze izgube od jedan do pet posto koštane mase svake godine.

Upravo je istraživanje Ženske zdravstvene inicijative iz 2002. godine ustanovilo povezanost između dugotrajne zamjenske hormonalne terapije žena koje su prošle kroz menopauzu i povećanog rizika od razvijanja raka dojke i srčanih udara. Nakon ove objave, uslijedile su tisuće tužbi protiv proizvođača ovih lijekova.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!