Menopauza: ublažite valunge hormonom progesteronom

starija zena, biljke, menopauza

Žene koje muče valunzi za vrijeme menopauze na raspolaganju imaju hormon progesteron.

Kanadski su stručnjaci proučavali mikornizirani progesteron, koji je molekularno identičan onom koje naše tijelo stvara. Kada su ga usporedili kod žena koje imaju valunge s placebom, progesteron je polučio pozitivnije rezultate.

Ovaj se režim terapije može pokazati praktičnom alternativom tradicionalnoj hormonskoj terapiji, koja kombinira estrogen i progesteron, pogotovo kada su u pitanju žene koje ne žele ili ne smiju uzimati estrogen, tvrdi dr. Jerilynn Prior, profesorica endokrinologije Sveučilišta British Columbia.

Ovaj se hormon prodaje na recept, a sintetizira se iz batata (slatkog krumpira). Procesom mikronizacije se omogućuje njegova lakša apsorpcija.

Istraživači su podijelili žene koje su patile od valunga u dvije skupine. Ispitanice iz prve su uzimale 300 miligrama progesterona dnevno, dok su druge uzimale placebo. Žene su marljivo zabilježavale broj i intenzitet simptoma u svoj dnevnik, a istraživači su prema tome izračunali prosječni intenzitet simptoma.

Na kraju 12-tjednog istraživanja, progesteron se pokazao značajno učinkovitijim od placeba. Žene koje su ga uzimale zamijetile su smanjenje u pojavi valunga za čak 56 posto u odnosu na ispitanice iz placebo skupine, koje su primijetile poboljšanje od 28 posto.

Sljedeći je korak ustanoviti je li ovaj hormon dugoročno siguran za zdravlje kostiju žena, a također moraju dokazati kako njegovo uzimanje ne povisuje rizik razvijanja raka.

Čelnica istraživanja Prior smatra kako bi progesteron mogao smanjiti izglede raka, međutim, za to još nema dokaze. Referira se na studije koje su pokazale kako je estrogen povezan s rastom karcinogenih stanica, dok je progesteron povezan s njihovim sazrijevanjem i diferencijacijom, stoga se pretpostavlja kako bi mogao smanjiti rizik raka.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!