Nova super pilula za bolnu mjesečnicu!

bol, trbuh, mjesecnica

Bol za vrijeme mjesečnice je tegoba koja muči milijune žena diljem svijeta. One bi uskoro mogle pronaći lijek u obliku pilule koja za sada još nema ime.

Za razliku od dosadašnje terapije koja je tretirala samo simptome, ova pilula zaustavlja grčeve koji uzrokuju snažnu bol. Točnije, ona uravnotežuje hormon vazopresin, koji kontrolira grčenje mišića maternice. Svakim se grčem krvotok u maternici zaustavlja. Kako tkivo nema dovoljno kisika, ono samo započinje nove grčeve, koji pak dodatno povećavaju bol.

bolna mjesečnicaInicijalni tesovi su pokazali kako ne postoje značajne nuspojave u terapiji i pilula je sigurna, no djevojke će se morati malo strpiti prije nego li se upute prema ljekarnama. Pilula će biti dostupna na tržištu tek za četiri godine, nakon drugog kruga ispitivanja.

“Dismenoreja [bolna mjesečnica] pogađa veliki broj žena, a trenutno ne postoji ciljana terapija za ovo stanje”, tvrdi doktor Jim Phillips u ime tvrtke Vantia Therapeutics. “Vjerujemo kako će ova pilula ponuditi učinkovitu alternativu uobičajenim tabletama protiv bolova”.

Prema posljednjim istraživanjima, čak 80 posto žena ima bolne mjesečnice u nekom razdblju svog života. Ova bol može biti različitog intenziteta: od podnošljive do gotovo paralizirajuće boli zbog koje žene ne mogu ići u školu ili na posao.

Dosadašnje metode ublažavanja menstrualnih tegoba uključivale su tablete protiv bolova, termofore u krilu ili vježbe opuštanja. Nova bi pilula mogla u kratkom vremenu djelovati na područje u kojem se grčevi stvaraju i tako osloboditi milijune žena jake boli koju trpe svaki mjesec.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!