Poliklinika Podobnik: Europa u središtu Zagreba!

Dr Petra Podobnik Brlečić

Rodilište i Poliklinika Podobnik ove je godine proslavila pet godina djelovanja. Tijekom tog su razdoblja stekli reputaciju profesionalne, kvalitetne i na buduće majke usmjerene ustanove koja itekako prati korak sa svjetskim trendovima na području ginekologije. O njihovoj poslovnoj politici i uspjesima te uslugama koje nude razgovarali smo s dr. Petrom Podobnik Brlečić, specijalisticom ginekologije i opstetricije.

"Info dječji dani" manifestacija je namijenjena roditeljima i bebama, a održat će se od 10. do 12. svibnja u zagrebačkom Avenue Mallu. Za vrijeme trajanja manifestacije imat ćete priliku saznati sve o zdravlju, pravilnom razvoju i optimalnoj prehrani beba. Idejni začetnik i organizator je Udruga za pomoć roditeljima i djeci pri odrastanju (UPRI). 

Ususret ovom događanju, dr. Petra Podobnik Brlečić, specijalistica ginekologije i opstetricije iz Rodilišta i Poliklinike Podobnik, otkrila nam je više o svijetu ginekologije, postignućima ove poliklinike te pristupu koji njeguju kada su njihove pacijentice u pitanju!

Dr. Petra Podobnik Brlečić, specijalistica
ginekologije i  opstetricije

Vaša je bolnica ove godine proslavila petu godišnjicu rada. Koliko djece se rodilo u bolnici u tih pet godina?

U pet godina porodili smo više od 1400 djece, na što smo kao privatna ustanova  jako ponosni. Godišnje pružamo oko 8000 raznih drugih usluga uključujući kliničke  preglede, ultrazvuk, 4D ultrazvuk, male kirurške zahvate, metode prenatalne dijagnostike, postupke medicinske oplodnje te postupke u liječenju rizičnih trudnica i ginekoloških  pacijentica.

Što sve nudite u svojoj bolnici?

Specijalna bolnica Podobnik je jedina privatna ustanova u Hrvatskoj koja uz ambulantnu i bolničku, pruža i medicinsku uslugu iz ginekologije i porodništva. Želimo pružiti vrhunsku zdravstvenu skrb u vrhunskim uvjetima. 

Kod nas žena može dobiti praktički sve: od začeća postupcima medicinske oplodnje, praćenja trudnoće najmodernijim ultrazvučnim aparatima, genetske analize s izradom kariograma u vlastitom laboratoriju i  brze PCR molekularne dijagnostike parelelno (iz plodove vode kojom se   mogu isključiti najčešćih kromosomskih grešaka unutar 24 sata). Porode obavljamo u vrhunski opremljenim rađaonama ili carskim rezom u operacijskoj sali ili pak porod u vodi. Rodilje se najčešće odlučuju za porod u epiduralnoj analgeziji. Jedina smo zdravstvena ustanova u kontinetalnoj Hrvatskoj gdje se može obaviti porod u vodi.

Također, obavljamo ginekološke preglede, kolposkopije i biopsije te ginekološke zahvate poput konizacije, LETZ  konizacije, uroginekološke moderne i poštedne operacije kod problema s mokrenjem, odstranjenja maternice i jajnika kod benignih i malignih ginekoloških tumora, dijagnostičke i operativne histeroskopije.

Posebnim nas čini naš individualni pristup prema pacijenticama. Želimo udovoljiti njihovim željama i potrebama - na prvom mjestu u vidu vrhunske medicinske usluge, no jednako tako i u raznim drugim stvarima, poput prehrane, udobnih smještajnih uvjeta u jednokrevetnim apartmanima, uz mogućnost boravka supruga, edukacije majki o njezi djeteta, dojenju. Bolnica raspolaže s 15 apartmana koji imaju telefon, TV, DVD, hladnjak, bežični internet. Hranu pripremamo u vlastitoj kuhinji iz probranih namirnica. Obiteljska smo ustanova, sa svojim djelatnicima funkcioniramo kao jedna obitelj tako da pokušavamo i za naše pacijentice stvoriti toplo okruženje.

Zaposlenici, 17 liječnika uključujući vanjske suradnike i 20 primalja i medicinskih sestara te devet članova pomoćnog osoblja, igraju presudnu ulogu u funkcioniranju bolnice. O našim djelatnicima ovisi razina usluge koju pružamo i stalno radimo na dodatnom usavršavanju.

Ujedno pripremamo trudnice za porode tako da jednom mjesečno održavamo trudničke tečajeve za bračne parove. Važna je fizička priprema trudnica za rodnički porod te se u našoj vježbaoni, uz stručnu pomoć viših fizioterapeuta, održavaju vježbe zdravih trudnica u trudnoći, dva puta tjedno po sat vremena, kao i posebne individualne vježbe disanja, neposredno prije poroda.

Na što ste posebno ponosni u vašoj Poliklinici?

Bolnica je opremljena najmodernijim 4D ultrazvučnim aparatima Voluson  E8 Expert. Aparati imaju mogućnost brze rane neinvazivne dijagnostike nasljednih bolesti, uz kompjuterizirano  mjerenje nuhalnog nabora u sklopu ranog probira za sindrom Down. Naša ultrazvučna aparatura je opremljena posebnim STIC tehnikama za dijagnostiku srčanih bolesti, ima posebne komjuterizirane programe za bolesti neurokranija, tako da se dijagnostika ranih nasljednih bolesti i fetalnih malformacija vrlo uspješno provodi za konziljarne trudnice iz cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Ujedno smo ustanova u kojoj se održava internacionalna edukacija ginekologa iz primjene 3D/4D ultrazvučne dijagnostike, tako da se jednom godišnje održava 3D/4D VISUS ultrazvučni tečaj u suradnji s vanjskim predavačima i stručnjacima iz Bečke škole. U našoj struci je jako bitna trajna edukacija i usavršavanje.

Ali, osim razvoja medicinske usluge i najmodernije opreme, proteklih smo pet godina puno radili na stvaranju odnosa u našem timu i odnosa s našim pacijenticama. Stvarali smo neke obrasce i potom ih mijenjali, a u tome nam stalno pomažu naše  pacijentice svojim željama, komentarima... Važno je da pacijentice znaju da smo mi uvijek tu za njih i da je taj odnos povjerenja, naravno uz  vrhunsku medicinsku uslugu, ključan za najbolji mogući ishod svih situacija.

Imate organiziranu medicinsku službu 24 sata dnevno?

Uvijek imamo dežurnu ekipu koja je 24 sata dnevno u bolnici, zbog potreba poroda, hitnih pregleda, hospitaliziranih pacijentica i u slučaju potrebe carskog reza. Svaka žena na porodu ima svoju primalju, uvijek je prisutan pedijatar, anesteziolog i ginekolog koji vodi porod u dogovoru s rodiljom i njezinim željama prema medicinskim indikacijama. Epiduralna analgezija je stalno dostupna u slučaju da se rodilja odluči za bezbolan porod.

Jesu li partneri isto prisutni na porodu?

U našem rodilištu su uglavnom svi partneri prisutni na porodu, bez obzira o kakvom se porodu radi. Mi ih smatramo aktivnim sudionicima, a suprugama su velika potpora i podrška. Smatramo da je to i za njih prekrasno iskustvo koje ne smiju propustiti.

Borave li djeca u sobi s majkom?

Žene su kod nas na prvom mjestu - to potvrđuje i činjenica da nudimo takozvani "rooming in", što znači da rodilja može biti s djetetom koliko god želi, ali na njezin zahtjev, ovisno o tome kako se osjeća, tu je tim koji preuzima brigu o djetetu. Za razliku od ostalih bolnica u kojima majka preuzima kompletnu brigu o djetetu odmah nakon poroda mi majkama nudimo svu moguću pomoć, edukaciju i vrijeme da se malo odmore i povrate snagu nakon poroda, tako sami sebe volimo nazivati "baby and mother friendly". Tijekom boravka roditelje educiramo o kupanju, hranjenju i njezi novorođenčeta jer nam je cilj da majka i otac dođu kući potpuno spremni za samostalnu brigu o novom članu obitelj.

Imate i licencirani IVF laboratorij. S obzirom na sve veći problem neplodnosti u razvijenom društvu, kako najbolje pomoći takvim parovima?

Pristup liječenju neplodnosti treba prilagoditi paru, odnosno treba se krenuti od rješavanja individualnog problema kako ženskog tako i muškog partnera. Govoriti o najboljoj metodi medicinski pomognute oplodnje (MPO) je generalno vrlo teško. Sama metoda MPO se odabire na temelju prethodne obrade oba pacijenta. Ovisno o čimbeniku neplodnosti te prethodnim nalazima, odlučuje se za jedan od oblika MPO: najčešće se radi o poticanju ovulacije, inseminaciji (AIH), te izvantjelesnoj oplodnji (engl. in vitro fertilisation – IVF).

Kod težih oblika muške neplodnosti sa smanjenim brojem spermija primjenjuje se metoda izravnog unošenja spermija/spermatida u citoplazmu jajne stanice tzv. ICSI metoda. Dakle,  postupak je individualan i to je najbolji put da se ostvari željeni cilj - trudnoća.

Kakve novosti donosi svijet ginekologije?

Najveća novost je u području fetalne medicine, neinvazivna prenatalna dijagnostika kromosomopatija. Cilj je dijagnosticirati sindrom Down i ostale greške neinvazivnom genetskom metodom iz krvi majke. Metoda je odnedavno u Hrvatskoj jedino dostupna u našoj Poliklinici, tako da se uzima majčina krv u 12. tjednu trudnoće i šalje na dijagnostiku u najveći svjetski genetski centar Honk Kong, te je nalaz gotov unutar dva tjedna. Prednost je da se, u većini rizičnih trudnoća, može izbjeći amniocenteza i eventualni rizik spontanog pobačaja koji ona nosi te se dobiti isključenje tri najčešće koromosomske greške (trisomije 21, 18 i 13). Ta metoda je svakako budućnost, a trenutno ju ograničava skupoća izvedbe te se izvodi u samo nekoliko genetskih centara u svijetu.

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!