Posveti se sebi - prekriži rak vrata maternice

Zena, sreca, osmjeh

Prekriži rak vrata maternice
Od 24. do 30 siječnja traje Europski tjedan prevencije raka vrata maternice. U Hrvatskoj, od ove vrste karcinoma godišnje oboli preko 400 žena, a zbog neredovitih pregleda više od 200 dama ne uspije na vrijeme izbjeći ili pobijediti ovu smrtonosnu bolest.

O raku vrata maternice smo razgovarali s Marinkom Akrap iz dm-a, jer oni su drugu godinu zaredom odnijeli nagradu za najbolju i najučinkovitiju zdravstvenu kampanju u promicanju prevencije raka vrata maternice u Europi. Zanimalo nas je kakvo značenje ima nagrada Biser mudrosti za našu sugovornicu, ali i za cijelu zemlju.

Naziv ovogodišnje kampanje glasi: "Posveti se sebi - Prekriži rak vrata maternice". Gospođu Akrap smo upitali što se želi postići ovom kampanjom tj. koji je njezin cilj.

Dobra je vijest da se i građani mogu uključiti u cijeli projekt. Evo i na koji način:

Gospođa Marinka Akrap uskoro putuje u Bruxelles po nagradu. Prošle ju je godine s delegacijom preuzela Jadranka Kosor. Zanimalo nas je tko će ove godine imati tu čast?

Stoga drage naše, poruka za vas glasi: pazite na sebe, obavljajte redovite preglede, štitite se i ono što je najvažnije, pazite na svoju djecu. Jer ugrožene su već i djevojčice od 12-e godine na dalje. Od 25. do 29. siječnja možete obaviti besplatne ginekološke preglede i Papa testove u Klinici za ženske bolesti KBC-a Zagreb, Petrova 13.  

Organizatori projekta „Posveti se sebi - Prekriži rak vrata maternice“ osigurali su od 25. do 29. siječnja za 100 djevojaka u dobi od 10 - 25 godina i besplatno cijepljenje protiv HPV virusa (sve tri doze), uzročnika raka vrata maternice.

Cijepljenje je moguće obaviti od 8 do 16 sati u zagrebačkom Zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar na adresi Mirogojska 16.

 

 kkk

 Prati nas na Viber Public Chatu!