Pretile trudnice imaju veći rizik preuranjenog poroda

trudnica, trudnoca

Američki su istraživači ustanovili povezanost pretilosti prije trudnoće, težine koja se nakupi za vrijeme trudnoće i povećanog rizika preuranjenog poroda.

Beba rođena prije 37. tjedna trudnoće se smatra preuranjeno rođenom, a mogući su razlozi često vodeći uzroci smrtnosti novorođenčadi u Sjedinjenim Američkim Državama. Pretilost trudnica se povezuje s materničnim infekcijama, sistematskim upalama, dislipidemijom (povišenom razinom triglicerida) i hoperinzulinemijom (abnormalni porast inzulina).

Kako bi istražili povezanost između preuranjenog poroda i pretilosti prije trudnoće, te debljanja za vrijeme trudnoće, istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Bostonu su usporedili afroameričke majke više od tisuću novorođenčadi rođene tri ili više tjedana prerano i majke više od 7.000 beba rođenih u "pravo vrijeme". Razlikovali su dvije vrste prerano rođenih: zbog zdravstvenih razloga i oni spontani, čiji je uzrok nepoznat.

Stručnjaci su ustanovili da je pretilost povećala izglede preuranjenog poroda uzrokovanim zdravstvenim razlozima, te vrlo ranog preuranjenog poroda zbog spontanih razloga (prije 32. tjedna trudnoće). Američki liječnici preporučuju debljanje od 0,18 do 0,27 kilograma tjedno u drugom i trećem tromjesečju, a pretile trudnice koje su slijedile ove smjernice su optimalno smanjile rizik od preuranjenog poroda.

Pretile se trudnice također izlažu povećanom riziku razvijanja komplikacija kao što su gestacijski dijabetes, visoki tlak, preeklampsija (visoki krvni tlak i visoka razina proteina u urinu), induciranje poroda, porod carskim rezom i krvarenje, u odnosu na rodilje normalnog indeksa tjelesne mase.

Također, gojazne trudnice su sklonije rađanju beba s urođenim manama srca ili mnogim abnormalnostima nego one žene koje imaju optimalnu težinu.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!