Pušačice su sklonije reumatoidnom artritisu

cigareta-pusenje-zena-nikotin3

Ako se do sada niste odrekli omiljene cigarete uz jutarnju kavu ili tijekom pauze na poslu, evo još jednog razloga zašto bi to trebali učiniti što prije. Novo istraživanje povezalo je dugotrajno pušenje kod žena s povećanim rizikom od reumatoidnog artritisa!

Pušači i bivši pušači pod povećanim su rizikom od reumatoidnog artritisa, tvrde rezultati novog istraživanja. Stručnjaci su analizirali podatke 34,000 žena u Švedskoj, starih između 54 i 89 godina, a  219 ispitanica pritom je imalo reumatoidni artritis.

Reumatoidni artritis uzrokuje upalu u zglobovima te uzrokuje otečenošt, ukočenost, osjećaj boli i smanjuje funkcije zgloba.  

Broj popušenih cigareta dnevno te broj godina koje je žena provela s cigaretom u rukama utjecali su na rizik od reumatoidnog artritisa, tvrde rezultati nove studije, objavljene u časopisu Arthritis Research & Therapy.

Žene koje su pušile 25 godina bile su pritom sklonije razvoju ove bolesti nego žene koje nikada nisu pušile. Čak i samo jedna do sedam popušenih cigareta dnevno, što se kategoriziralo kao blago pušenje, više je nego dvostruko povećalo rizik od reumatoidnog artritisa, rekli su stručnjaci s instituta i sveučilišne bolnice Karolinska u Stockholmu.

Prestanak pušenja smanjio je rizik, koji je s vremenom postajao još i manji. Kod osoba koje su se cigarete odrekle prije 15 godina, rizik od reumatoidnog artritisa se smanjio za trećinu. Ipak, rizik od razvoja reumatoidnog artritisa i dalje je bio veći kod te skupine ispitanica nego kod onih koje nikada nisu pušile.

Iako je studija povezala pušenje i reumatoidni artritis kod žena, nije uspostavila jasnu uzročno-posljedičnu vezu.

"Prestanak pušenja važan je za zdravlje zbog niza razloga, a jedan od njih je i manji rizik od reumatoidnog artritisa", rekla je autorica studije Daniela Di Giuseppe.

"No, vidljivo povećani rizik od reumatoidnog artritisa, čak i godinama nakon ove ovisnosti, još je jedan razlog zašto bi trebali raskrstiti s nikotinom što ranije te, u boljoj varijanti, nikada ni ne početi s pušenjem", zaključuje Di Giuseppe.

 

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!