Rad u smjenama šteti ženskoj plodnosti?

Posao, stres

Ženske osobe koje na jednom poslu rade u različitim smjenama imat će tegobe sa snom, neredovite mjesečnice, a zbog takvog posla mogle bi imati i problema sa začećem.

Ženama koje su radile više različitih smjena na poslu, trebalo je duže da zatrudne i češće su imale neredovite mjesečnice, potvrdili su rezultati nove studije.  Pritom ispitanice koje su radile samo noćnu smjenu nisu imale poteškoće sa zaćečem, ali je kod njih zabilježen veći broj pobačaja.

Stručnjaci su analizirali niz studija o ovoj tematici, provedenih od 1969. godine,  a podaci su se ticali 119, 345 žena. Otkrili su kako su žene koje su radile u različitim smjenama – dnevnoj, večernjoj i noćnoj smjeni – bile pod većim rizikom od problema s plodnošću, odnosno nisu mogle začeti tijekom razdoblja od 12 mjeseci, u usporedni s ispitanicama koje su uvijek radile jednu, dnevnu, smjenu.

Žene koje su radile u različitim smjenama također su imale 33 posto veći rizik od neredovite mjesečnice, pokazali su rezultati. One ispitanice koje su radile samo noćnu smjenu imale su 29 posto veći rizik od pobačaja.

Prethodna istraživanja povezala su rad u smjenama sa problemima sa spavanjem te tegobama sa zdravljem, no tek se mali broj studija bavio utjecajem na plodnost.

Doktorica Linden Stocker, voditeljica studije, rekla je kako istraživanje nije utvrdilo zašto je rad u više smjena povezan s negativnim utjecajem na plodnosti, no dodaje kako se objašnjenje vjerojatno krije u činjenici da remeti prirodni "bioritam" organizma.

Studija je predstavljena na godišnjem sastanku Europskog društva za reprodukciju i embriologiju (European Society of Human Reproduction and Embryology) u Londonu.

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!