"Spirala" može smanjiti obilno menstrualno krvarenje!

bol-trbuh-dijeta-grc-mrsavljenje

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako ženama s obilnim menstrualnim krvarenjem može pomoći intrauterina kontracepcija unutarmaterničnim uloškom poznatim kao "spirala".

Riječ je o jednoj od najsigurnijih metoda kontracepcije koju, samo u Europi, rabi više od 15 posto žena. Taj unutarmaternični uložak uzrokuje dodatno stvaranje prostaglandina (malih tkivnih hormona) pa uz ometanje enzimskog djelovanja utječe na mogućnost implantacije odnosno ugnježđenja oplođenoga jajašca.

Unutarmaternični ulošci uzrokuju i pseudoupalnu reakciju endometrija sluznice u maternici pa unutrašnjost maternice postaje neprijateljska kako za spermije na njihovu putu do mjesta oplodnje u jajovodu tako i za implantaciju.

Spirala

Tko smije, a tko ne ugrađivati spiralu

Intrauterina kontracepcija najprikladnija je za žene koje su rodile barem jedanput i imaju stabilnu spolnu vezu bez rizika da dobiju kakvu spolno prenosivu infekciju. Intrauterini uložak s levonorgestrelom osim u kontracepcijske svrhe upotrebljava se i u liječenju obilnih krvarenja, bolnih menstruacija, a i kao "opozicija" estrogenima u žena koje dobivaju hormone u promjeni. Unutarmaternični uložak ne smije se ugraditi ako postoji sumnja na trudnoću, bilo na izvanmaterničnu trudnoću, ne smije se ugraditi ženama u kojih se sumnja na zloćudne bolesti spolnih organa, ne smije se ugraditi u slučaju bilo kakve upale spolnih organa, ulošci s bakrom ne smiju se ugraditi ženama alergičnim na bakar.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!