Spriječite moždani udar unosom dovoljnih količina kalija

mozak-mozdani-udar-1

Prema posljednjem istraživanju ne možete pojesti previše banana, barem što se tiče žena starijih od 50 godina. Žene koje u organizam unose dovoljno kalija, imaju manje šanse da će doživjeti moždani udar.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Stroke" te navode da konzumacija hrane bogate kalijem, poput banana, umanjuju šanse za moždani udar do ćak 12 posto, za čak 16 posto umanjuju šanse od ishemijskog moždanog udara (uzrokovan ugruškom koji začepi arteriju i onemogući protok krvi kroz nju). Na kraju istraživanja se navodi da žene koje unose dovoljno kalija u organizam imaju 10 posto manje šanse da će umrijeti od bilo koje bolesti za razliku od onih koje unose jako malo ovog zdravog minerala u organizam.

"Kalij se već dugo povezuje s visokim krvnim tlakom, no mi smatramo da je stvar puno ozbiljnija od toga, naime kalij se povezuje s regulacijom staničnih funkcija. On bi mogao pozitivno djelovati na zdravlje krvnih žila." napominju Sylvia Wassertheil-Smoller, glavni istraživač na medicinskom fakultetu "Albert Einstein College" u New Yorku.

Jedan od neočekivanih rezultata studije je taj da je unos kalija dobar, u smislu prevencije moždanog udara, najbolje rješenje kod žena bez hipertenzije, stoga se smatra da je potrebno unositi veće količine kalija prije nego li se razvije hipertenzija.

U svrhu istraživanja promatrano je 90,137 žena u postmenopauzi, u dobi od 50 - 79 godina u razdoblju od 11 godina uz redovno mjerenje unosa kalija u organizam.

World Health Organization preporuča unos 3.500 miligrama kalija na dan, no Sylvia Wassertheil-Smoller savjetuje da "pojačate" preporučenu dozu, a to možete učiniti tako što ćete pojesti 12 banana! No napominje da kalij možete pronaći u različitim namirnicama, samo se je potrebno informirati.

Ordinacija.hr

 

 Prati nas na Viber Public Chatu!