Stres i tjeskoba utječu na depresiju tijekom trudnoće

trudnica-trudnoca-posao-stres-depresija1

Pravovremena dijagnoza spriječava potencijalne poteškoće i kod majke i kod djeteta.

Stres, povijest depresivnih stanja, nedostatak društvene podrške, kao i neplanirana trudnoća neki su od najvećih faktora koji doprinose povećanom riziku od depresije kod trudnih žena, pokazala je nova studija.  

TrudnoćaDrugi važni čimbenici su tjeskoba kod majke i nasilje u obitelji, kažu stručnjaci sa sveučilišta Michigan. Oni su analizirali 159 studija provedenih u razdoblju od 1980 do 2008 godine.

Depresija, koja pogađa otprilike12.7 posto trudnica, može uzrokovati poteškoće i majkama i djeci, a neke od njih su prijevremeni porod, problemi sa snom, nedovoljna povezanost majke i djeteta kao i preeklampsija.

Stoga je imperativ da stručnjaci znaju prepoznati simptome depresije kod trudnice, naglašavaju autori studije. Također, neće sve žene, koje na testovima za depresiju imaju pozitivne nalaze, razviti kliničke oblike depresije.

"Nadamo se kako će struka koristiti prisutnost ili odsutnost rizičnih faktora, poput onih identificiranih u našoj studiji, uz druge načine dijagnosticiranja - kako bi unaprijedili liječenje depresije", naglašava autorica studije, doktorica Christie A. Lancaster.

Studija je objavljena u časopisu American Journal of Obstetrics & Gynecology.

D. Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!