Teška jutarnja mučnina je nasljedna

trudnica, trudnoca

Američki stručnjaci tvrde kako će se žene najvjerojatnije morati nositi s teškim oblikom jutarnje mučnine kada zatrudne ako je njihova majka ili sestra također bila u ovakvoj situaciji.

Trudnice čije su sestre imale izrazito tešku jutarnju mučninu (stanje zvano trudnička hipermeza) 17 su puta sklonije istom stanju. U ovom su slučaju mučnina i povraćanje izrazito naglašeni i nepopustljivi, te trudnicu izlažu povećanom riziku neuhranjenosti, dehidracije i gubitka težine.

Prethodne su studije pokazale kako je teška jutarnja mučnina prisutna kod jednojajčanih blizanki, te su na taj način znanstvenici zaključili kako je  posrijedi nasljedna uloga.

"Geni su uključeni, a kada pronađemo te gene, možda ćemo konačno i razumjeti što uzrokuje pojačanu mučninu u trudnoći i možda ćemo doći do boljih metoda liječenja koje će tretirati uzrok, a ne simptome", objasnila je dr. Marlena Fejzo sa Sveučilišta u južnoj Kaliforniji za Reuters.

Liječnici procjenjuju kako 75 posto trudnica iskusi jutarnju mučninu, no samo je jedan posto zahvaćen teškim oblikom. S druge strane, stručnjaci ne znaju zašto jutarnja mučnina neke žene zaobilazi u širokom luku.

"Može postojati varijacija u mučnini od jedne trudnoće do druge, što sugerira kako nisu samo geni posrijedi, nego i neki drugi faktori. Primjerice, neke su studije pokazale kako nošenje ženskog fetusa ili nekoliko fetusa rezultira jutarnjom mučninom. Stoga, nagađam da je razina mučnine u trudnoći kombinacija genetičkih i negenetičkih faktora", zaključila je dr. Fejzo.

Unatoč imenu, jutarnja mučnina može "iznenaditi" trudnicu u svakom dijelu dana ili noći, a ne samo ujutro. Za većinu žena ona prestaje s trećim mjesecom trudnoće, a kod nekih trudnica se nastavlja kroz cijelu trudnoću (pogotovo ako se radi o višeplodnoj trudnoći).

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!