Teškoće sa začećem najavljuju rizičnu trudnoću

trudnica, trudnoca

Visokorizična trudnoća je češća kod žena koje su imale poteškoća sa začećem, bez obzira je li se radilo o umjetnoj oplodnji ili začeću prirodnim putem. Pokazali su to rezultati najnovijeg australskog istraživanja.

Ranija su istraživanja utvrdila da veći rizik od komplikacija u trudnoći imaju žene podvrgnute in vitro oplodnji. Međutim, stručnjacima još uvijek nije jasno jesu li komplikacije bile povezane s upotrebom tehnologije ili skrivenim zdravstvenim problemima majke.

kZnanstvenici su do ovakvih rezultata došli analizirajući trudnoće 2.170 žena sa smanjenom plodnošću koje su začele između 1991. i 2001. godine i to bez korištenja "potpomognute oplodnje". Njihove su trudnoće uspoređene sa slučajno odabranom skupinom od 4.360 mladih majki.

U usporedbi s kontrolnom grupom, žene sa smanjenom plodnošću su bile izložene većoj šansi za komplikacije u trudnoći. Oko 8 posto tih žena je mučila preeklampsija - potencijalno opasno stanje koje karakterizira visoki krvni tlak i bjelančevine u mokraći. Preeklampsija se razvija u drugom ili trećem tromjesečju trudnoće.

Ostali povećani rizici uključuju prijevremeni porod i nisku porođajnu težinu bebe te rijetku, ali svejedno češću smrtnost dojenčadi.

Nakon što su uzeli u obzir i druge faktore rizika za prerani porod, uključujući i prethodne pobačaje, trudnoće i sretno obavljene porode, autori zaključuju da je smanjena plodnost sama po sebi na neki način povezna s preranim porodima.

Iako ovo istraživanje ukazuje na problem, ono ne objašnjava zašto su žene sa smanjenom plodnošću u većoj mjeri sklonije rizičnoj trudnoći.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Fertility and Sterility.


K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!