Učestale ženske tegobe: pobijedite gljivične infekcije

canesten, bayer

Gljivične infekcije su vrlo česte među ženama svih dobi - otprilike 75 posto žena imalo je bar jednom ovu infekciju.

Najčešće se javljaju u trudnoći, kod pacijentica oboljelih od šećerne bolesti te nakon liječenja antibioticima. Kandidu također može uzrokovati stres, mentalna napetost, promjene u klimi i neravnoteža normalne vaginalne flore što se može dogoditi prilikom drugih infekcija (gripa, prehlade). Pretjerana konzumacija alkohola, nošenje uske odjeće, najlonki i sintetičkog donjeg rublja, učestalo pranje spolovila, nanošenje parfema i parfimiranih kozmetičkih proizvoda na spolovilo remete normalnu ravnotežu i pogoduju nastanku Candida infekcije. Dobar temelj za rast i reprodukciju gljivica također je jednostrana prehrana i povećana količina šećera u krvi i tkivima.

Kako prepoznajemo gljivičnu upalu?

Gljivična infekcija očituje se neugodnim svrbežom spolovila uz žarenje te pojačan iscjedak koji je obično bijel i sirast. Na vanjskom spolnom organu vidi se crvenilo što je znak upale, a rodnica je prekrivena bijelim sirastim kolonijama gljivica. Simptomi su najizraženiji nakon spolnog odnosa jer trenje dodatno pojačava osjećaj žarenja i svrbež. Kod žena u toku i nakon spolnog odnosa može se javiti bol uz žarenje i crvenilo rodnice, kao i vanjskog spolovila.

Svrbež se može proširiti i na područje oko analnog otvora (čmara). Što je upala akutnija, simptomi su izraženiji. Svi se ovi simptomi pogoršavaju ako se provodi učestalo češanje.

Candida albicans – najčešći uzročnik gljivičnih infekcija

Gljivične infekcije ženskih spolnih organa su upale uzrokovane mikroorganizmima iz skupine medicinski značajnih gljivica te čine najveći broj infekcija ženskog spolnog sustava. Najčešći uzročnik (85 – 90 posto) ove infekcije je Candida albicans. Candida albicans normalni je stanovnik crijeva svakog čovjeka, a nalazi se i na koži. Do infekcije, tj. prekomjernog bujanja gljivica dolazi kada je zbog određenih uzroka poremećena imunološka ravnoteža, kao i zbog nekih vanjskih utjecaja. Izvor infekcije najčešće su vlastite kandide.

Započnite liječenje upale rodnice što prije

Infekcija ne nestaje sama jer su gljivice tvrdokorne i zahtijevaju liječenje. Gljivična infekcija vagine obično se liječi lokalnim antimikoticima – vaginalnim tabletama, npr. klotrimazolom (Canesten). Svrbež, osjećaj pečenja i prekomjerni sekret kod liječenja Canestenom nestane nakon jednog do tri dana. Važno je da liječenje gljivične infekcije rodnice započne što prije jer potpuna obnova mikrobne ravnoteže u rodnici može trajati tri do šest tjedana.

Za liječenje gljivične infekcije primjenjuju se sigurne djelatne tvari. Vaginalne tablete i kremu Canesten od sada možete nabaviti u ljekarni bez recepta. Vaginalne tablete odmah djeluju protiv gljivične infekcije rodnice.

Osim mliječne kiseline, koja pomaže obnoviti prirodni pH faktor rodnice, sadrže i klotrimazol, koji je poznat i siguran antimikotik. Krema s klotrimazolom ublažit će svrbež i osjećaj peckanja na vanjskim intimnim dijelovima.

Iako se Candida infekcija ne smatra spolno prenosivom bolešću, uzročnik se može prenijeti spolnim kontaktom:12-15 posto muškaraca će nakon spolnog odnosa s inficiranom ženom razviti simptome poput peckanja, svrbeža i osipa spolovila. Kako gljivice ne bi neprestano prenosili na partnera i od njega natrag na mjesto infekcije, važno je da se kremom liječi i partner. Lokalni antimikotici djeluju mogu se koristiti i tijekom trudnoće (nakon trećeg mjeseca).

Više informacija možete pronaći na internetskoj stranici Canesten.

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!