Utječu li trudnički kilogrami na inkontinenciju?

trudnica, trudnoca

Za rizik urinarne inkontinencije nakon poroda nisu bitni kilogrami koje žena nakupi za vrijeme trudnoće, nego težina koju izgubi nakon poroda.

Mnoga su istraživanja pokazala kako je prekomjerna težina, posebno ako su kilogrami nakupljeni u području trbuha, povezana s višim rizikom urinarne inkontinencije kod žena. Ako želite smanjiti svoj rizik inkontinencije, probajte smršavjeti, savjetuju liječnici.

Inkontinencija ne mora biti problem samo preteških ili pretilih trudnica: samo po sebi, drugo stanje je dovoljno za stvaranje ovog neugodnog problema. Prirodan je porod faktor rizika za razvijanje urinarne inkontinencije bilo kada u životu majke.

Norveški su stručnjaci pratili gotovo 13.000 žena za vrijeme njihove prve trudnoće te ustanovili slabu poveznicu između debljanja u trudnoći i rizika urinarne inkontinencije prije poroda. Također, nije pronađena veza između trudničkih kilograma i rizika inkontinencije šest mjeseci nakon poroda.

Rezultati su iznenadili stručnjake jer se desetljećima vjerovalo kako debljanje u trudnoći može objasniti vrhunac inkontinencije u trudnoći. Nova saznanja upućuju kako su posrijedi neki drugi faktori.

Istovremeno, stručnjaci Sveučilišta u Bergenu su zaključili kako žene koje su nakon poroda izgubile više suvišnih kilograma bile izložene nižem riziku urinarne inkontinencije  pola godine nakon poroda.

Nagađaju kako na rizik moguće utječe vrsta tjelesne masnoće koja se razvije u trudnoći ili promjene u razini hormona. Istraživanje je objavljeno u časopisu American Journal of Epidemiology.

Ukupno je 40 posto žena imalo urinarnu inkontinenciju u 30 tjednu trudnoće, a 21 posto je primijetilo probleme pola godine poslije poroda. Čak je 35 posto žena koje su se udebljale više od sedam kilograma prijavilo urinarnu inkontinenciju u prvih 15 tjedana trudnoće u odnosu na 38 posto žena koje su se udebljale tri kilograma.

"Razlog za pojavu inkontinencije u prvom je redu sve veća maternica koja pritišće mjehur, ispunjava trbušnu šupljinu i povećava tlak u abdomenu. Nastaju uvjeti za gubitak mokraće prilikom napora, ali i za učestalo mokrenje zbog smanjenog kapaciteta mjehura. Uz to, u trudnoći se mijenja sastav kolagena, tj. vezivne građe fascija zdjelice, što dovodi do rastezanja i spuštanja zdjeličnih organa. Završetkom trudnoće nestaje pritisak maternice i kolagen se vraća u stanje izvan trudnoće, pa nestaje i većina simptoma", piše mr. sc. dr. Damir Bagović, spec. ginekologije i opstetricije za Vitu.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!