Visoko obrazovane žene teže proživljavaju rak

zena-posao-depresija

Žene s visokom stručnom spremom i one koje žive same emotivno najteže podnose razdoblje dijagnoze i liječenja raka dojke. Pokazalo je to najnovije australsko istraživanje.

Iskustvo proživljavanja raka dojke je osobno i često je popraćeno složenim emotivnim stanjima. Ova bolest napada ženino poimanje same sebe, svoje svrhe i seksualnosti.

Istraživanje je proveo odjel za žensko zdravlje Monash medicinskog sveučilišta. Sve do sada, nije bilo potpuno jasno kako samo dijagnosticiranje raka dojke utječe na raspoloženje i duh žene.

DepresijaStudija je pokazala da dvije godine nakon dijagnoze, žene nisu bile u većoj mjeri depresivne, ali su bile sklonije osjećaju gubitka kontrole nad svojim životom.  Ovakve emocije, naravno, utječu na vitalnost žena, koja je kod starijih osoba ionako ograničena.

Činjenica je da su žene koje žive same češće apatične. Kad se tome doda i teška bolest poput raka, nije ni čudno da im osim pri liječenju bolesti treba pomoći i pri emotivnim nestabilnostima. Usamljene i poljuljane osobe trebalo bi što ranije uključiti u društvene aktivnosti i programe socijalizacije.

S druge strane, visoko obrazovane žene najbolje su informirane o raku dojke, samoj bolesti i načinima liječenja. Njihovo neraspoloženje i apatičnost mogu biti rezultat tjeskobe koja nastaje zbog teškog mirenja s gubitkom kontrole nad svojim zdravljem.  

Istraživanje želi potaknuti zdravstveno osoblje i liječnike na veći senzibilitet prema osobama koje se teško nose sa  psihološkim aspektima raka. Iako su tretmani liječenja raka dojke dana vrlo uspješni,  treba i dalje imati na umu da se svaka žena s bolešću nosi drugačije. Ona prolazi kroz  niz raznih emotivnih stanja i tegoba i nakon završetka liječenja.

Neke se žene osjećaju izolirano i napušteno tek nakon što prestanu odlaziti na kontrolne zdravstvene preglede.  Takvim osobama preporuča se pomoć stručnjaka, a nisu rijetke niti grupe podrške za oboljele od raka, gdje svaka žena može podijeliti iskustva s drugim pacijentima. 

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!