Vitamini C i E ne snižavaju rizik od trudničke hipertenzije

Trudnica, vitamini, tablete

Buduće majke koje uzimaju vitamine C i E kroz dodatke prehrani ne smanjuju svoj rizik od preeklampsije, opasnog poremećaja kojeg karakterizira povišeni krvni tlak. Potvrdili su to rezultati najnovijeg istraživanja.

k"Iako su dosadašnje studije sugerirale kako bi antioksidativni vitamini mogli spriječiti ovo oboljenje koje se javlja samo u trudnoći, novo je istraživanje, na uzorku od 10.000 žena, pokazalo kako spomenuti suplementi ne sprječavaju preeklampsiju", izjavio je dr. James M. Roberts sa Sveučilišta u Pittsburghu.

Preeklampsiju karakterizira nagli porast krvnog tlaka. Poremećaj se obično javlja nakon 20. tjedna trudnoće, a može utjecati na majčine bubrege, jetru i mozak. Ako se ne liječi, oboljenje može biti kobno za majku i dijete, uzrokujući dugoročne zdravstvene probleme.

Ranije su studije nagoviještale kako antioksidativni vitamini C i E mogu smanjiti rizik od preeklampsije sprječavajući štetu koju uzrokuju slobodni radikali. Vjerovalo se kako oni sprječavaju posteljicu od normalnog razvoja i ometaju protok krvi od majke prema djetetu.

Kako bi ispitali korisnost uzimanja antioksidansa tijekom trudnoće, dr. Roberts je nasumično odabrao više od 10.000 žena. Sve su ispitanice između 9. i 16. tjedna trudnoće svakodnevno uzimale vitamine C i E ili placebo terapiju.

Istraživački je tim otkrio da je kod obje skupine žena bio prisutan sličan postotak učestalosti trudnoće povezane s hipertenzijom, bjelančevina u mokraći, preeklampsije, abnormalnosti krvi ili jetre, gubitka fetusa, pothranjenosti dojenčadi i prijevremenog poroda.

kTi su se problemi javili kod 6,1 posto žena koje su uzimale vitaminske suplemente i 5,7 posto žena koje su primale placebo terapiju. Preeklampsija se razvila kod 7,2 posto žena koje su uzimale vitamine te kod 6,7 posto ispitanica koje su primale placebo. Međutim, stručnjaci naglašavaju kako nas ovo otkriće ne smije obeshrabriti. Naime, vitamini C i E imaju svoju vrijednost, međutim nema potrebe da trudnice uzimaju dodatne količine za sprečavanje preeklampsije.

Istraživanje je objavljeno u najnovijem izdanju časopisa New England Journal of Medicine.


K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!