Zaboravili ste promijeniti uložak ili tampon? Evo što vam se može dogoditi

Zabrinuta zena

Tamponi i ulošci, od puberteta do menopauze, neizostavan su dio kozmetičke torbice svake žene. Koji od ovih proizvoda ćete koristiti je na vama. Sami najbolje možete procijeniti što je za vas praktično i s čime se osjećajte najsigurnije.

Ljetne aktivnosti često uključuju višesatni boravak van kuće, a nerijetko i kupanje u moru, bazenu, jezeru ili rijeci. Tada prednost obično dajemo tamponu. Preporuka je mijenjati ih svaka četiri sata, ukoliko krvarenje nije obilno. Kapacitet možemo provjeriti pogledom na končić - ukoliko je krvav i ako se tampon lagano pomiče, obično je vrijeme za promjenu. Slično pravilo vrijedi i za uloške. Pitali smo specijalisticu obiteljske medicine, doktoricu Jasminku Nedić, što se najgore može dogoditi ako ne nađemo prikladno mjesto ili jednostavno zaboravimo promijeniti uložak ili tampon.

Najčešće će sve proći bez posljedica, no ne mora biti tako. Tampon je opasnije zaboraviti promijeniti jer je dobra podloga za razvoj bakterija i može izazvati čak i septički šok ukoliko se ne mijenja redovno. Ulošci mogu izazvati lokalnu infekciju, najčešće gljivičnu - upozorava doktorica Nedić.

Osim ovih, korištenje neadekvatnih proizvoda može dovesti do iritacije osjetljivog područja. Tada je najbolje promijeniti marku, a prvu pomoć pružiti blagim oblozima od kamilice. Pročitajte što u takvim slučajevima savjetuje mr.sci. Darko Husar, dr. med. spec. ginekologije i porodništva.

Ukoliko imate još kakvih ginekoloških ili kakvih drugih smetnji slobodno se obratite našim liječnicima na Halo doktore.

Tko ne smije koristiti tampone?

Ako smatrate da vam tamponi pružaju bolju zaštitu, samo naprijed. Nema nekog posebnog ograničenja zbog kojeg ih ne biste smjeli koristiti. Važno je jedino odabrati onaj pravi. Oskudne menstruacije zahtijevaju tampone slabije moći upijanja jer u protivnom mogu isušiti rodnicu. Kod mladih djevojaka preporuča se korištenje manjih tampona. Teško da će tampon oštetiti djevičnjak, ali ukoliko se ne osjećate sigurno radije koristite uloške.

A.K.

Foto: Shutterstock

Jeste li znali da Obilno menstrualno krvarenje loše utječe na kvalitetu života?

Savjeti za roditelje i djevojčice: Što kada dođe prva menstruacija?

 Prati nas na Viber Public Chatu!