Zašto me tijelo izdaje?

vaganje debljina

Menopauza sa sobom donosi brojne zdravstvene promjene, ali i probleme. A njih je, kažu stračnjaci važno razumjeti kako bi ih se što lakše podnijelo.

Dojke

Kako žena stari, dojke sve više mlohave. Glavni uzrok ove pojave je nedostatak estrogena zbog kojeg dojke gube punoću. Žljezdano tkivo se smanjuje, a zamjenjuje ga masno tkivo.
Savjet liječnika: Nosite grudnjak koji dobro podupire dojke. Smanjite konzumaciju zasićenih masti životinjskog podrijetla.

Trbuh

trbuhValja znati da se nakon 45. i muškarci i žene udebljaju tri do četiri kilograma. Naime, u tim se godinama metabolizam usporava. Za debljinu nisu krivi hormoni nego navika konzumiranja iste količine hrane koju organizam više ne treba. Brojne dame nakon 50. imaju izbočen trbuh. Zašto? U plodnom razdoblju hormoni djeluju tako da se salo gomila na bokovima i bedrima, a kad prestane njihovo lučenje, počinje se gomilati na trbuhu.

Savjet liječnika: Nikad nije prekasno za tjelovježbu! Zdravi trbušni mišići podupiru unutranje organe.

Koža

Pad estrogena ubrzava starenje kože i dolazi do gubitka elastičnosti, gipkosti i napetosti. Struktura kože počinje propadati pa se javljaju duboke bore. Koža postaje sve osjetljivija na sunčeve zrake jer melanociti, stanice koje stvaraju pigment melanin, stalno propadaju.
Savjet liječnika: zaštitite se kremom s najvećim faktorom. To vrijedi i za uobičajeni izlazak na tržnicu.

Kosa

Kad je razina estrogena niska, rast kose je poremećen i gubi punoću. Vlasi postaju tanje, krhkije i teže se oblikuju. Kod nekih se žena javlja i prekomjerno povećanje dlakavosti jer u menopauzi - zbog pada estrogena - dolazi do porasta muških hormona u odnosu na ženske.
Savjet liječnika: Ako je dlakavost jako izražena, obratite se liječniku koji će odrediti uzrok prije nego započnete liječenje.

Mišići i zglobovi

kostZglobovi mogu postati krhki i bolni, posebno pri hodanju. A slabi mišići oslabljuju cijeli organizam. Tako jednostavne stvari poput penjanja stepenicama i ustajanja iz fotelje mogu postati napor.
Savjet liječnika: Redovitom vježbom očuvat ćete pokretljivost i snagu zglobova i mišića.

Genitalni organi

Unutrašnjost maternice prekrivena je endometrijem, koji svaki mjesec tijekom ženina reproduktivnog života raste i propada, osim u trudnoći. Kod otprilike polovice žena u menopauzi, endometrij atrofira i postaje tanak jer njegova debljina ovisi o količini estrogena u tijelu. Matrenica se dakle smanjuje. Za vrijeme plodnog razdoblja u vratu maternice (cerviksu) postoje živci koji, stimuliranjem za vrijeme spolnog odnosa, kod 30 do 50 posto žena stvaraju osjećaj zadovoljstva. Starenjem živci postupno nestaju, pa osjetljivost počinje slabiti. I rodnica (vagina) se smanjuje i stjenke joj postaju tanke i suhe. Jajnici prestaju oslobađati jajašca, a unutarnji dio jajnika nastavlja stvarati uglavnom muške hormone testosteron i androstenedion. 


K. Ramić

 Prati nas na Viber Public Chatu!