Žene i muškarci imaju različite srčane bolesti

Zena, pacijent, doktor, srce

Američki su liječnici pregledali mnoge studije koje se bave razlikama u spolovima i srčanim oboljenjima i došli do zaključka kako žene boluju od različite bolesti srca nego snažniji spol.

Kod mnogih žena, problem nije u začepljenju velikih krvnih žila, nego u smanjenom protoku krvi u sitnim arterijama srca (ishemija).

"Sredovječne žene, između 45. i 65. godine, češće boluju od abnormalnih funkcija malih arterija – te se žile ne vide na tradicionalnim angiogramima", tvrdi doktor Noel Bairey Merz. "Njih češće krivo razuvjeravaju kako je sve u redu, a ustvari postoji veliki problem".

Otprilike 25 do 50 posto žena se ne podudara s "muškom" dijagnozom velikih začepljenih žila. Njihov je problem smanjeni protok krvi u sitnim žilama srca. Jednako tako, muškarci i žene boluju od različitih simptoma srčanih bolesti.

"Žene rjeđe imaju holivudski tip srčanog udara kakav imaju muškarci. Rjeđe simptom opisuju kao bol – kažu da osjećaju pritisak", nastavio je Bairey Merz.

Vrsta liječenja u tom slučaju ne odgovara ženama jer ne tretira mjesto bolova. Kriva dijagnoza je vrlo raširen medicinski problem, na koji liječnici tek sada počinju obraćati pozornost.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!