Žene nesklone uzimanju lijeka za rak dojke!

zena-lijek-tableta1

Samo šest posto Amerikanki, koje su u rizičnoj skupini po pitanju raka dojke, spremne su uzeti lijek tamoksifen, jer ih brinu nuspojave, pokazala je nova studija.

Radi se o  relativno jeftinom lijeku, kojemu je najvažnija funkcija spriječiti povratak karcinoma nakon operativnog odstranjenja tumora.

MamografijaU želji da žene informiraju o opasnostima i dobrobitima tamoksifena, stručnjaci sa sveučilišta Michigan Comprehensive Cancer Center  izradili su brošuru, koja je "skrojena" prema zdravstvenoj povijesti svake od 632 sudionice u studiji.  

"To znači sljedeće! Kada žene čitaju brošuru, mogu vidjeti kako lijek utječe na njih imajući u vidu njihove dobne skupine, rase, povijesti raka dojke i medicinske povijesti", rekla je autorica studije Angela Fagerlin, profesorica na sveučilištu Michigan Medical School i stručni znanstvenik na VA Ann Arbor Healthcare System.

Studija je pokazala kako je brošura pomogla ženama u boljem informiranju o rizicima i dobrobiti tamoksifena. Čak je 63 posto ispitanica nakon pročitane brošure točno odgovorilo na pet od šest pitanja, a 41 posto ih je točno odgovorilo na sva pitanja o lijeku.  

No, iako su žene razumjele kako djeluje lijek tamoksifen, 29 posto njih izjavilo je da treba dodatne informacije o lijeku. Dodatnih 29 posto reklo je kako bi se još konzultiralo s liječnikom, dok je samo 6 posto ispitanica bilo spremno uzeti tamoksifen.  Tri mjeseca nakon istraživanja, sudionice studije ponovno su odgovarale na pitanja o tamoksifenu. Samo 1 posto njih počelo je uzimati lijek,  a 6 posto ih je potražilo dodatne informacije o lijeku i savjetovalo se s liječnikom.

Osam posto ispitanica izrazilo je zabrinutost mogućim nuspojavama lijeka, a one uključuju napade vrućine, seksualne tegobe i začepljenje žila.

Studija je objavljena u časopisu  Breast Cancer Research and Treatment.

D.Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!