Žene vojnika sklonije depresiji

zena-depresija-bolest-tuga-prekid-veza

Rat nije samo težak za muškarce. I supruge vojnika, koji se šalju u udaljene dijelove svijeta, sklonije su depresiji, tjeskobnim stanjima, poremećajima sna i drugim mentalnim i zdravstvenim problemima, pokazala je nova studija.

Stručnjaci su analizirali medicinsku povijest više od 250,000 žena, a većina njih bila je udana za aktivno američko vojno osoblje.

DepresijaIzmeđu 2003 i 2006 godine, oko 34 posto bračnih partnera ispitanica bilo je poslano u vojnu misiju na razdoblje od 1 do 11 mjeseci, a 35 posto ih je bilo odsutno više od 11 mjeseci. S druge strane, 31 posto bračnih partnera anketiranih žena ih nije poslano u udaljenu vojnu misiju.  

Što se tiče žena vojnika koji su bili odsutni do 11 mjeseci, oko 3,500 njih dijagnosticirani su mentalni problemi poput depresije, tjeskobe i poremećaja spavanja. Što su vojnici više vremena provodili u stranim zemljama, veći je bio psihički i zdravstveni danak žena – studija je potvrdila postojanje više od 5,300 dijagnoza poteškoća mentalnog zdravlja.

"Supruge vojnika koji se nalaze u Afganistanu i Iraku prolaze kroz teže mentalne probleme i potrebna im je veća pomoć", rekla je autorica studije, Alyssa Mansfield,  istraživač i epidemiolog s RTI International Research Triangle Parka. Što je dulje vojnik na zadatku, veće su šanse da će njegova supruga imati zdravstvenih i mentalnih poteškoća.

Pritom svaka faza odsustva vojnika donosi svoje poteškoće i šteti mentalnom zdravlju žene. Prije odlaska na vojnu misiju žena osjeća tjeskobu jer se priprema na duži period samoće. Tijekom odsustva supruga, žena na sebe preuzima dodatne obveze, i oko djece i oko kućanskih poslova, a još je uvijek prisutan strah da se suprugu nešto ne dogodi. "Od ranije znamo kako stres uzrokovan vojnom službom nije ograničen samo na dane služenja vojne misije u inozemstvu", naglašava Mansfield.  

Mama i bebaČak i povratak kući i ponovno prilagođavanje, teško pada cijeloj obitelji. Vojnici se kući vraćaju s jednom drugom vrstom iskustva, promijenjeni, ozlijeđeni, a možda čak i boluju od PTSP-a.

I žene se mogu promijeniti tijekom razdoblja odvojenosti – postati samostalnije ili se naviku voditi računa o svemu. Očekivanja kako će sve biti u redu jednom kada se situacija vrati na staro, naravno nisu realna.

Studija je objavljena u časopisu New England Journal of Medicine.


D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!