Redovita probava, i zdravlje crijeva općenito, ovise o pravilnom unosu vlakana.
Prosječna osoba u organizma bi trebala unijeti oko 25 g vlakana, a to možete postići ako u obroke unosite namirnice koje ih sadrže. Započnite dan doručkom koji sadrži integralne žitarice. Ciljajte na prehranu bogatu voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama.
Brojne su zdravstvene dobrobiti hrane bogate vlaknima. Ona su bogata antioksidansima, dulje zadržavaju osjećaj sitosti i reguliraju probavu.
- Crna riža u sebi krije vitamine i minerale, a sadrži tri puta više vlakna nego bijela vrsta riže.
- Brokula i mrkva imaju dvostruko više vlakana ako ih kuhate – otprilike 5 grama.
- Samo dvije žlice lanenih sjemenki sadrže čak 4 grama vlakna.
- Jedna naranča sadrži tri grama vlakna.
- Sve vrste grahorica i mahunarki (grah, leća, grašak) prirodno su bogate vlaknima, ali i proteinima, vitaminima i mineralima.
- Orašasti plodovi sadrže vlakna, a najbolji izbor su bademi, pistacije, orasi, brazilski oraščići, kikiriki…
- Vlakna sadrži voće poput jabuka, avokada, banana, kruške i manga.
A. A.
Foto: Shutterstoc