Čini se da je upravo kod alergičara manja šansa da će se zaraziti SARS-CoV-2 virusom, navodi nova studija.
Rezultati studije su objavljeni u magazinu Journal of Allergy and Clinical Immunolog te su otkrila kako alergija na hranu, stanje koje utječe na živote brojnih ljudi, može biti faktor koji će smanjiti šanse da se osoba razboli od COVID-a i to za 50 posto.
“Generalno gledajući, kada promatrate kako kompleksna infektivna bolest djeluje, uvijek postoji dio populacije koji je manje podložan toj bolesti“, pojasnio je autor studije Max Seibold, liječnik.
Studija je odredila i kako osobe s astmom, za koje se prethodno smatralo da imaju povećan rizik od COVID-a, ipak nisu u grupi koja će prva dobiti virus.
Iako je potrebno još istraživanja da se ovi rezultati potvrde, dr. Seibold smatra kako mogu ponuditi malo utjehe ljudima koji do danas nisu znali jesu li u rizičnoj skupini.
Alergije na hranu rizik od COVID-a smanjuju na pola?
Istraživanje je uključivalo 4000 ljudi i 1400 kućanstava, a u svakom je barem jedna osoba bila mlađa od 21 godinu, a pola je ispitanika imalo neku vrstu alergija. Testirali su se svakog tjedna, a istraživanja su potvrdila kako osobe koje su alergične na hranu imaju 50 posto manje šanse da će dobiti bolest. Nije naravno jasno kako su alergije na hranu povezane s ovim zaključkom, ali možda se radi o tome da ti ljudi češće jedu kod kuće nego u restoranu, što znači da su manje izloženi. No to je samo teorija.
Gensko testiranje može otkriti promjene koje mogu voditi do raka – biste li se testirali?
Dr. Seibold smatra kako to može imati nekakve veze s ACE2 receptorima, proteinima koji se nalaze na nekim stanicama i nude ulaz virusu u organizam. On je primijetio da određene upale jesu uobičajene kod osoba koje imaju alergije, ali i smanjuju razine ACE2 što će smanjiti rizik od zaraze. “To će smanjiti šanse da će virus ući u organizam i to sad proučavamo”, dodao je.
Zaštita je ipak potrebna
Važno je dodati da ova istraživanja ne kažu da se ne trebate paziti jer ste potpuno zaštićeni. Ne radi se dakle o potpunoj zaštiti i potrebno je i dalje prati ruke i u nekim situacijama nositi masku.
Dr. Basser smatra kako rezultati ove studije ne ukazuju da osobe koje imaju alergiju na hranu jesu u potpunosti zaštićeni od COVID-a. Dodaje kako ustvari i oni kao i svi trebaju biti cijepljeni i poduzimati ostale mjere zaštite.
Dr. Seibold upozorava i kako nitko ne bi trebao odustati od cijepljenja ili zaboraviti na zaštitu od virusa radi rezultata ove studije. Za najbolju zaštiti od ove bolesti i dalje Centar za kontrolu i prevenciju bolesti savjetuje cijepljenje, a odnosi se na sve starije od 6 mjeseci, a isto tako bi svatko stariji od 5 godina trebao primiti i booster cjepivo.
Koliko je trenutno zaraženih u Hrvatskoj?
U ponedjeljak je zabilježeno je 757 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 8.287. Među njima je 369 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 13 pacijenata. Preminule su 4 osobe. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 1.159.177 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 16.107 preminulo, ukupno se oporavilo 1.134.783 osoba od toga 1.043 u posljednja 24 sata.
U samoizolaciji je trenutno 4.402 osoba, stoji na stranicama koranavirus.hr.
Suptilni znaci koji mogu otkrivati smrtonosni rak – liječnici upozoravaju da ih morate zapamtiti
Zaključno s 9.7.2022. utrošeno je 5.260.126 doza cjepiva, a cijepljeno je 59,55% ukupnog stanovništva, odnosno 70,83% odraslog stanovništva. Na dan 9.7.2022. utrošeno je 18 doza cjepiva, a od toga su 4 osobe cijepljene prvom dozom. Zaključno s 9.7.2022. godine 2.315.792 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 2.245.514 osoba (2.042.123 osoba cijepljeno s dvije doze te 203.391 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 68,79% odraslog stanovništva.
A. A.
Foto: Shutterstock