Iako bezglutenska dijeta može pomoći u ublažavanju simptoma kod raznih stanja povezanih s osjetljivošću na gluten, potencijalni rizici mogu nadmašiti potencijalne koristi. Trenutačni dokazi pokazuju da izbjegavanje glutena nema zdravstvenih prednosti za one koji nisu pogođeni celijakijom.
Popularnosti bezglutenske dijete (GFD) pridonijelo je štošta, od agresivnog marketinga usmjerenog prema potrošačima do službenih izvješća o prednostima izbjegavanja glutena u svrhu poboljšanja zdravlja. Iako danas mnogi vjeruju kako je gluten sam po sebi nezdrav, to nije tako. Štoviše, bezglutenska dijeta može čak i ugroziti vaše zdravlje.
Intolerancija na gluten
Samo oni s celijakijom i drugim dijagnosticiranim intolerancijama na gluten trebaju izbjegavati gluten. Kako biste donijeli informiranu odluku o promjeni svoje prehrane budite svjesni ove 3 velike opasnosti koje se skrivaju iza bezglutenske dijete.
1. Nutritivni nedostaci
Hrana od cjelovitog zrna kao što su proizvodi od kruha, tjestenina i žitarica za doručak često su obogaćene i stoga doprinose značajnim količinama vlakana, vitamina i minerala u prehrani.
Većina rafiniranog kruha bez glutena, tjestenine i žitarica za doručak nisu obogaćeni, što otežava unos ovih važnih nutrijenata.
Nema razloga da netko tko se osjeća dobro započne bezglutensku dijetu. To nije dijeta koja sama po sebi promiče dobrobit, rekao je dr. Benjamin Lebwohl.
Direktor kliničkog istraživanja u Centru za celijakiju na Sveučilištu Columbia, dr. Benjamin Lebwohl, istaknuo je da je jedan od glavnih problema kod izbjegavanja žitarica koje sadrže gluten kao što su pšenica, raž ili ječam, kao i drugih žitarica taj što to može smanjiti ukupnu kvalitetu nečije prehrane.
Najčešći problem s kojim se ljudi susreću kada započnu bezglutensku dijetu jest unos vlakana koji često pada. Vlakna su važna za cjelokupno probavno zdravlje, tako da neadekvatan unos može dovesti do zatvora i drugih problema s crijevim. Također, može učiniti da se ne osjećate siti, što može dovesti do prekomjernog unosa kalorija i mogućeg debljanja. Iako žitarice nisu jedini dostupni izvor vlakana, one su dobar, a većina danas nikako ne uspijeva dobiti preporučeni unos od oko 20 do 40 grama dnevno, ovisno o spolu i dobi, smatra dr. Lebwohl.
Utvrđeno je da osobe s celijakijom na striktnoj bezglutenskoj dijeti imaju neadekvatan unos vlakana, željeza i kalcija.
Pretjerano oslanjanje na prerađene proizvode bez glutena može dovesti do smanjenog unosa određenih hranjivih tvari poput vlakana i vitamina B koji štite od kroničnih bolesti, navodi The Harvard school of public health.
Kako biste uravnotežili hranjive tvari izgubljene odricanjem od glutena, odaberite nutritivno bogatu hranu bez glutena poput voća, povrća i cjelovitih žitarica, umjesto pakiranih, prerađenih opcija bez glutena.
Stanja u kojima bezglutenska dijeta pomaže
- Necelijakična osjetljivost na gluten
- Sindrom iritabilnog crijeva osjetljiv na gluten
- Shizofrenija ili druga stanja mentalnog zdravlja
- Atopija
- Fibromialgija
- Endometrioza
Potencijalni rizici bezglutenske dijete
- Nedostaci mikronutrijenata i vlakana
- Povećanje sadržaja masti u hrani
- Hiperlipidemija
- Hiperglikemija
- Koronarna bolest
2. Debljanje
Mnogi pogrešno pretpostavljaju da su grickalice bez glutena zdravija alternativa grickalicama koje sadrže gluten, ali neki prerađeni proizvodi bez glutena sadrže više masti, šećera i kalorija te mogu dovesti do debljanja.
Osim toga, oni koji imaju intoleranciju na gluten mogu doživjeti poboljšanu apsorpciju hranjivih tvari, smanjenje nelagode u želucu i povećan apetit nakon početka dijete, što pridonosi debljanju.
Umjesto bezglutenskih keksa ili kolača, odaberite slastice na bazi voća, poput parfea od jogurta. Birajte izvore proteina s niskim udjelom masti kao što su nemasno meso, perad bez kože, riba i drugi plodovi mora. Umjesto punomasnog sladoleda odlučite se za nemasno ili obrano mlijeko, sireve s niskim udjelom masti, nemasni jogurt ili jogurt s niskim udjelom masti ili sorbet.
3. Veći rizik od kardiovaskularnih bolesti
Mnoga su istraživanja otkrila da ljudi s većim unosom cjelovitih žitarica u usporedbi sa skupinama koje jedu manje imaju znatno manji rizik od srčanih bolesti.
Studija na više od 100 000 sudionika bez celijakije otkrila je da su oni koji su ograničili unos glutena imali povećani rizik od srčanih bolesti u usporedbi s onima koji su imali veći unos glutena.
Dugotrajni unos glutena hranom nije povezan s rizikom od koronarne bolesti srca. Međutim, izbjegavanje glutena može rezultirati smanjenom konzumacijom korisnih cjelovitih žitarica, što može utjecati na rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Ne treba poticati promicanje bezglutenske prehrane među osobama koje nemaju celijakiju, piše British Medical Journal.
H. A.