Krv u urinu može biti bezopasna, no to je simptom koji treba držati pod kontrolom - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Krv u urinu može biti bezopasna, no to je simptom koji treba držati pod kontrolom

Foto: Shutterstock

Uzroci mogu biti razni, od udarca preko urinarne infekcije pa sve do jedinog simptoma karcinoma. Krv u urinu uvijek treba prijaviti liječniku

Krv u urinu nije uvijek znak za uzbunu, no taj simptom treba shvatiti ozbiljno. Ponekad nećemo ni primijetiti da postoje tragovi krvi u urinu dok ne dobijemo rezultate laboratorijske obrade urina.

Mogući problemi koji uzrokuju pojavu krvi u urinu su brojni, a stručnjaci upozoravaju na neke rane znakove koje ne biste smjeli zanemariti.

1. Infekcija urinarnog trakta

Do nje dolazi kada se bakterije razmnože u vašem mjehuru ili uretri. Pored toga što ćete primijetiti krv u mokraći, vjerojatno ćete cijelo vrijeme imati osjećaj da se morate pomokriti, a tijekom mokrenja osjećat ćete peckanje. 

Shutterstock

U ozbiljnijim slučajevima možete imati bolove u trbušnoj šupljini i preponama. Ponekad, osobito kod starijih osoba, simptomi mogu posve izostati. Infekcija urinarnog trakta čest je problem i rješava se antibioticima.

2. Upala bubrega

Infekcija urinarnog trakta može se proširiti na bubrege. Simptomi oba stanja su slični, ali kod upale bubrega često se javlja povišena temperatura i bol u području bubrega. Osim toga, upala bubrega je ozbiljnije stanje koje se može proširiti na druge organe u tijelu pa otiđite liječniku.

Ove navike uništavaju zdravlje bubrega, odbacite ih odmah

3. Bubrežni kamenci

Nastaju kao posljedica pretjeranog nakupljanja kalcija i drugih minerala u organizmu. Bubrežni kamenci izazivaju snažnu bol, osobito u leđima, u predjelu kukova i rebara. U urinu ćete primijetiti krv, možda čak i sitne komadiće kamenca koji se kreću prema urinarnom traktu i završe u mokraći. Ukoliko se to ne dogodi, vjerojatno ćete trebati operaciju.

4. Upala prostate

Infekcija ili udarac u ovu malu žlijezdu u blizini muškog mjehura mogu prouzročiti upalu prostate. Pored toga što ćete primijetiti krv u mokraći, pojavit će se problemi s mokrenjem – odjednom ćete mokriti otežano ili ćete pritom osjećati bol. Također biste mogli osjećati bolove u preponama i donjem dijelu trbušne šupljine tijekom velike nužde ili ejakulacije. Liječenje ovisi o uzroku upale, ali vjerojatno ćete trebati antibiotike.

Shutterstock

5. Akutni nefritički sindrom

Ovo stanje može oštetiti sitne filtere u burezima što otežava njihovu osnovnu funkciju pročišćavanja mokraće. Pacijenti obično nisu svjesni ove bolesti dok se ne dijagnosticira testiranjem uzorka urina. Simptomi su krv u mokraći te pjenasta i smećkasta mokraća, a možda ćete primijetiti da vam otiču lice, noge ili trbuh. Ovo stanje može se spontano smiriti, ali ukoliko se to ne dogodi treba ga liječiti da ne dođe do oštećenja bubrega.

6. Policistična bolest bubrega

Rast malenih, tekućinom ispunjenih cista u bubrezima može biti uzrok oštećenja bubrega i krvi u mokraći. Većina pacijenata prve simptome će primijetiti u dobi od 30 do 40 godina, ali postoje i neki rani znakovi: povećan trbuh, česte infekcije urinarnog trakta i bolovi u leđima i području bubrega.

Kada znojenje noću postaje problem? Nisu uvijek krive vrućine

Bolujete li od ove bolesti vjerojatno ćete imati povišen tlak i osjećati bol u prsima. Za ovu bolest ne postoji lijek, ali liječnici vam mogu pomoći da ublažite simptome.

7. Nasljedne bolesti

Ponekad se simptomi ponavljaju u obitelji bez jasnog razloga. Policistička bolest bubrega nije jedina genetski uvjetovana bolest koja može izazvati pojavu krvi u urinu. Ona može biti simptom i drugih stanja, poput anemije srpastih stanica, hemofilije ili Alportovog simptoma koji zahvaća oči, uši i bubrege.

8. Naporno vježbanje

Krv u mokraći češće se pojavljuje kod trkača nego drugih sportaša. Ipak, ova pojava nije učestala i liječnici još uvijek ne znaju razlog. Može biti zbog gubitka tekućine u organizmu, ozljede mjehura ili razgradnje crvenih krvnih stanica tijekom aerobnog vježbanja.

Shutterstock

9. Lijekovi

Neki lijekovi, poput penicilina ili ciklofosfamida koji se koriste u liječenju karcinoma, mogu uzrokovati krv u urinu. Također, isto se može dogoditi uzmete li aspirin ili heparin, osobito ako uzimate navedene lijekove dok imate infekciju urinarnog trakta.

10. Ozljeda

Snažan udarac, najčešće u donjem dijelu leđa, može uzrokovati pojavu krvi u urinu. Najčešće do oporavka dođe spontano, nakon što neko vrijeme mirujete, ali liječnik svakako mora imati vaše stanje pod nadzorom.

11. Karcinom

Krv u urinu jedan je od glavnih simptoma raka mjehura, a također može biti simptom raka bubrega ili prostate. U nekom slučajevima, to može biti jedini simptom raka zbog čega je vrlo važno da obavijestite svog liječnika ukoliko primijetite krv u urinu.

N. M.


Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo