Kako očistiti plastične, čelične, aluminijske i staklene boce za vodu? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako očistiti plastične, čelične, aluminijske i staklene boce za vodu?

Shutterstock

Višekratne boce za vodu su prijatelji okoliša, ali ako se dobro ne održavaju, postaju neprijatelji zdravlja.

Sve više ljudi odabire boce za vodu umjesto plastičnih boca za piće izvan kuće, ali one, kako navode Katoličko sveučilište u Rimu i Istituto Superiore di Sanità (taijanski nacionalni institut za zdravlje), mogu uzrokovati razmnožavanje bakterija ako se ne očiste na odgovarajući način.

Iz tog su razloga Sveučilište i Institu za zdravlje izradili priručnik o korištenju, održavanju i higijeni boca s vodom, prenosi ok-salute.it. Ovo su njihovi savjeti:

1. Mijenjajte redovno vodu

Boce s vodom moraju se prazniti i ponovno puniti svakih 4-5 sati, pogotovo ljeti. Ne bacajte vodu: ako ste kod kuće, iskoristite je za zalijevanje biljaka. Pokušajte boce s vodom nikada ne držati na suncu. Ako ste na plaži, koristite hladnjak ili ih barem držite ispod suncobrana.

Shutterstock

2. Čuvajte se gljivica i bakterija – čistite boce

Nekoliko studija pokazuje da u 58% slučajeva svi spremnici koji dođu u dodir s okolinom i našim ustima – ako nisu podvrgnuti posebnoj brizi – mogu biti kontaminirani, što je opasno posebno za starije te osobe oslabljenog imuniteta.

Ako se ne provodi pravilno čišćenje i periodična dezinfekcija boce s vodom, kontaminacija gljivicama ili algama, kao što su Sarocladium kiliense, Acremonium sclerotigenum/egyptiacum, Aspergillus jensenii, Bisifusarium biseptatum, zapravo prevladava. Nije neuobičajena ni kontaminacija Escherichiom coli, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae ili Norovirusom nije neuobičajena, rekao je Umberto Moscato, profesor opće i primijenjene higijene na Katoličkom sveučilištu u Rimu.

Znate li koje je piće najbolje za hidraciju? Ne, nije voda

Koristite vruću vodu i sodu bikarbonu kao rješenje za neugodne mirise.

3. Zamijenite bocu

Boce nisu vječne. Kad primijetite da su izgrebane ili da ih ne možete više dobro očistiti, zamijenite ih. Također ih treba zamijeniti i ako često neugodno mirišu.

Koji materijal odabrati i kako ga očistiti?

Plastika: Kako biste izbjegli prisutnost zabranjenog bisfenola A uvijek pročitajte etiketu prije kupnje. Prilikom održavanja ovog proizvoda treba imati na umu da, iako mnogi mogu ići u perilicu posuđa, nije jasno upijaju li i koliko deterdženta. Možda je bolje prikloniti se ručnom pranju s neabrazivnom četkom. Druga mogućnost je da ga napunite vodom i sodom bikarbonom i ostavite preko noći.

Čelik: Otporan materijal koji ne zadržava mirise i okuse sigurniji je protiv razmnožavanja plijesni i bakterija. Za higijenu je sasvim u redu perilica posuđa (osim ako to ne preporuča etiketa proizvoda), ali i ručno pranje vodom i kai deterdženta ili vodom i sodom bikarbonom.

Alumini: Lagana je i otporna, ali može biti otrovna i unutarnja strana boce mora biti obložena odgovarajućim materijalom (keramikom). Nadalje, ako obloga nije baš glatka, udubine mogu postati leglo plijesni i bakterija. Bolje je izbjegavati pranje u perilici posuđa. Nadalje, aluminijske boce nisu prikladne za masne tekućine (poput mlijeka i ulja), kisele i tople napitke.

Staklo: Siguran i “čist” materijal, lako se pere, ali je lomljiv, pa se ne preporučuje njegova uporaba, pogotovo za djecu.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo