Što sve trebate znati o preeklampsiji i eklampsiji - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Što sve trebate znati o preeklampsiji i eklampsiji

Shutterstock

Ovi poremećaji visokog krvnog tlaka povezani s trudnoćom mogu utjecati i na rodilju i na dijete, ali uz ranu dijagnozu liječenje obično može dovesti do zdravih ishoda.

Blagi porast krvnog tlaka čest je tijekom trudnoće, ali ako se visoki krvni tlak nastavi, mogli biste doživjeti potencijalno ozbiljne zdravstvene posljedice za vas i vaše dijete.

Preeklampsija i eklampsija dva su poremećaja visokog krvnog tlaka (hipertenzije) koji mogu uzrokovati vidljive simptome, ali oba se stanja obično mogu izliječiti.

Shutterstock

Rana dijagnoza je važna.

Uz pravilnu njegu, siguran i zdrav porođaj često je moguć kod preeklampsije i eklampsije, iako je porođaj općenito raniji – u ili prije 37. tjedna trudnoće.

Unutar nekoliko tjedana nakon poroda, simptomi obično nestaju i vaš se krvni tlak može vratiti na normalu.

Što je preeklampsija?

Preeklampsija je ozbiljno stanje u kojem se visoki krvni tlak — najmanje 140/90 mm Hg — razvija tijekom trudnoće i prate ga drugi simptomi.

Preeklampsija se također može razviti s porastom sistoličkog tlaka od najmanje 30 mm Hg (najviši broj na očitanju krvnog tlaka), čak i ako taj broj ne dosegne 140 mm Hg. Povećanje dijastoličkog tlaka od najmanje 15 mm Hg (donji broj) također može ukazivati na preeklampsiju, čak i ako dijastolički tlak ne dosegne 90 mm Hg.

Otok nogu, ruku, lica ili cijelog tijela još je jedan znak preeklampsije. Drugi uobičajeni znak preeklampsije je visoka razina proteina u mokraći.

Shutterstock

Preeklampsija se obično razvija nakon 20. tjedna trudnoće, iako se može pojaviti i nakon poroda. To se zove postpartalna preeklampsija. Kada se razvije prije 34. tjedna, često se naziva preeklampsijom s ranim početkom.

Među mogućim komplikacijama preeklampsije su problemi zgrušavanja krvi i oštećenja mozga, jetre ili bubrega. Rizici za bebu uključuju:

  • prijevremeni porod
  • niska porođajna težina
  • abrupcija posteljice, što je odvajanje posteljice od stijenke maternice

Što je eklampsija?

Eklampsija je obično rijetka komplikacija preeklampsije koja uzrokuje napadaje tijekom trudnoće. U rijetkim slučajevima može se razviti bez hipertenzije.

Eklampsija dijeli iste rizike za rodilje i bebe kao i preeklampsija, ali eklampsija također dovodi do napadaja i, u mnogim slučajevima, kratkog daha.

Eklampsija s napadajima hitno je stanje i za trudnicu i za njezin fetus, koja zahtijeva hitnu medicinsku skrb.

Shutterstock

Što uzrokuje preeklampsiju i eklampsiju?

Iako točan uzrok ovih stanja nije uvijek jasan, postoji nekoliko čimbenika koji mogu povećati rizik od preeklampsije i eklampsije.

Studija iz 2019., na primjer, sugerira da povišeni krvni tlak u prvom tromjesečju može povećati rizik od preeklampsije ili drugih problema s gestacijskom hipertenzijom kasnije u trudnoći.

Ostali čimbenici rizika za preeklampsiju uključuju:

  • autoimuni poremećaji
  • kardiovaskularna stanja
  • obiteljska povijest preeklampsije
  • godine, više od 35 godina
  • višeplodna trudnoća (nosite blizance ili više)
  • neliječena preeklampsija

Također možete naslijediti gene koji stvaraju predispoziciju za razvoj preeklampsije.

Preeklampsija se češće javlja u prvoj trudnoći. A ako ste imali preeklampsiju u prvoj trudnoći, imate veći rizik da ćete je ponovno razviti u sljedećim trudnoćama.

Shutterstock

Kakvi su izgledi za osobe s preeklampsijom u odnosu na osobe s eklampsijom?

S ranim i temeljitim liječenjem, kao i pažljivim nadzorom rodilje i fetusa, izgledi za osobe s preeklampsijom obično su pozitivni.

Trudnoća troši nevjerojatnu količinu kalorija – puno više nego se dosad mislilo

Većina slučajeva preeklampsije završava zdravim porođajem i simptomi se povlače unutar 6 tjedana od porođaja.

Eklampsija je ozbiljnije stanje i ima oko 2 % smrtnosti. Ljudi koji prežive eklampsiju imaju veći rizik od kardiovaskularnih bolesti kasnije u životu.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo