Brzi internet je kao brza hrana - dokazano potiče epidemiju pretilosti - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Brzi internet je kao brza hrana – dokazano potiče epidemiju pretilosti

Shutterstock

Kako pristup brzom internetu raste, tako raste i rizik od pretilosti, a nova otkrića naglašavaju kako brži internet dodatno pridonosi sjedilačkim navikama i tjelesnoj neaktivnosti, povećavajući BMI i vjerojatnost pretilosti.

U nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Economics & Human Biology, istraživači u Australiji istraživali su utjecaj brzog pristupa internetu na pretilost, usredotočujući se na posredničku ulogu sjedilačkog ponašanja i neaktivnosti.

Shutterstock

Pretilost je kritičan javnozdravstveni problem diljem svijeta, sa sve većom prevalencijom u razvijenim zemljama. Na primjer, u Australiji gotovo dvije trećine odraslih ima prekomjernu tjelesnu težinu ili je pretilo. Pretilost je usko povezana s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, moždanog udara i određenih vrsta raka. Iako mnogi čimbenici pridonose pretilosti, uključujući prehranu i genetiku, daljnja istraživanja uloge čimbenika modernog načina života, kao što je korištenje interneta, sve su relevantnija.

Što je bolje za mršavljenje, punomasni ili nemasni grčki jogurt?

Shutterstock

Rezultati jasno ukazuju na probleme

Rezultati pokazuju pozitivan odnos između pristupa bržem internetu i pretilosti.

Zanimljivo je da su viši prihodi, zaposlenost i razine obrazovanja povezani s povećanim rizikom od pretilosti, dok dugotrajna bolest ili invaliditet dodatno povećavaju tu vjerojatnost.

Daljnja analiza pokazuje da sjedilačko ponašanje i tjelesna neaktivnost posreduju u odnosu između brzine interneta i pretilosti. Pristup internetu povezan je sa smanjenjem metaboličkog ekvivalenta zadataka (MET) minuta (vrijeme provedeno na aktivnostima koje pospješuju metabolizam) i povećanjem tjelesne neaktivnosti i sjedilačkog ponašanja. Uključivanje MET minuta, neaktivnosti i sjedilačkog ponašanja u model smanjuje veličinu učinka brzine interneta na pretilost, potvrđujući ih kao ključne mehanizme.

Shutterstock

Analize podskupina pokazuju da je utjecaj brzine interneta na pretilost značajniji za muškarce nego za žene i izraženiji među mladim odraslim osobama u usporedbi s osobama srednje i starije dobi. Nalazi također otkrivaju da je brzi internet jače povezan s pretilošću nižeg rizika (klasa 1), sa sličnim trendovima uočenim za kategorije prekomjerne i premale težine.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo