Ovih 5 navika potajno vas debljaju, upozoravaju liječnici - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ovih 5 navika potajno vas debljaju, upozoravaju liječnici

Smršaviti je teško čak i kada radite sve kako treba – ne dopustite da ovi ne tako očiti čimbenici potkopaju vaše zdravstvene i fitness ciljeve. Ovi čimbenici čine mršavljenje mnogo težim.

Ovo je 5 navika koje potajno uzrokuju debljanje, prema stručnjacima.

Loš san

Ako rutinski idete spavati kasnije nego što biste trebali i spavate manje od sedam sati noću, mogli biste se naći u situaciji da polako nabijate kilograme. I ne samo to, veća je vjerojatnost da ćete se debljati oko trbuha.

Shutterstock

Naša otkrića pokazuju da je skraćeni san, čak i kod mladih, zdravih i relativno mršavih osoba, povezan s povećanjem unosa kalorija, vrlo malim povećanjem težine i značajnim povećanjem nakupljanja masnoće unutar trbuha, kaže dr. Virend Somers dodajući da neadekvatan san preusmjerava mast u opasniji visceralni odjeljak.

Unosite li više kalorija nego što mislite?

Ako niste svjesni kalorija koje unosite, možda jedete više nego što mislite.

Kalorijski deficit je pokretač gubitka težine. Hrana s više vlakana i više nemasnih bjelančevina će vas više zasititi. Također je u skladu s prehrambenim smjernicama za promicanje zdravlja i bit će lakše stvoriti kalorijski deficit s tom vrstom hrane u odnosu na ultra-prerađenu hranu, naglašava dr. Nisha Patel, medicinska direktorica iz Medicine za pretilost i programa metaboličkog zdravlja.

Shutterstock

Post nije za sve

Ako preskočite doručak i pojedete više za ručak i večeru, nećete dobiti nikakvu korist od posta. Povremeni post ima mnoge zdravstvene prednosti, ali ono što pojedete u svom prozoru prehrane i dalje se računa.

Post može biti alat koji pomaže pojedincima da smanje unos kalorija jer na kraju dana upravo smanjenje unosa kalorija zapravo potiče gubitak težine. Ono što jedemo tijekom tog osmosatnog prozora je bitno. Usredotočite se na kvalitetu svoje prehrane, savjetuje dr. Patel.

Shutterstock

Da bi smršavili, žene i muškarci trebaju odabrati različiti doručak

Izostanak treninga snage

Aerobna tjelovježba je važna, naravno, ali održavanje mišića ključno je za zdravlje i dugoročno sagorijevanje masti.

Ako gradite mišiće, sagorijevat ćete masnoće, iako vam je težina ista ili čak malo poraste. Ako imate više mišića, metabolizam vam je ubrzan i sagorijevate masnoće. I bit ćete sveukupno zdraviji, bez obzira na to jeste li postigli težinu koju ciljate, kaže endokrinolog i specijalist za pretilost Marcio Griebeler, za Cleveland Clinic.

Shutterstock

Kronični stres

Ako dopustite da se stres nastavi nekontrolirano nakupljati, to može značajno utjecati na napore u mršavljenju.

Veza između stresa i debljanja je stvarna. Te povišene razine kortizola koje cirkuliraju vašim tijelom usporavaju metabolizam i potiču želju za masnoćama i šećerima, piše klinika Cleveland.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo