Znanstvenici otkrili iznenađujući učinak kave na crijevnu mikrobiotu - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Znanstvenici otkrili iznenađujući učinak kave na crijevnu mikrobiotu

Shutterstock

Izgleda da vaša svakodnevna navika ispijanja kave potiče zdravlje crijeva potičući jedinstveni rast bakterija, otvarajući nove putove do dobrobiti.

U studiji objavljenoj u časopisu Nature Microbiology znanstvenici su identificirali metaboličku vezu između konzumacije kave i obilja specifičnih crijevnih mikroorganizama u različitim ljudskim populacijama.

Studije su pokazale da unos kave može smanjiti rizik od dijabetesa, nealkoholne bolesti masne jetre, raka te smrtnosti od svih uzroka i kardiovaskularnih bolesti.

Shutterstock

Zdravstvene prednosti kave mogu se pripisati sadržaju polifenola. Klorogensku kiselinu, ključni polifenol u kavi, metaboliziraju crijevni mikroorganizmi u kavenu kiselinu, kininsku kiselinu i druge metabolite. Također je utvrđeno da mikrobiota crijeva koja pomaže u metabolizmu kave posreduje u njenim zdravstvenim učincima. Nekoliko je studija pokazalo da unos kave može dovesti do promjena u sastavu i raznolikosti crijevne mikrobiote kod zdravih osoba.

Znanstvenici koji su sudjelovali u ovoj studiji prethodno su izvijestili da među više od 150 prehrambenih artikala, kava pokazuje najveću korelaciju sa sastavom crijevne mikrobiote.

Shutterstock

Stimulirajući učinak kave

Studija je istraživala povezanost između unosa kave i sastava crijevne mikrobiote kategorizirajući sudionike u tri razine ispijanja kave: nikad, umjereno i puno.

Nalazi su otkrili jaku korelaciju između unosa kave i sastava crijevne mikrobiote u različitim ispitivanim populacijama. Probavna mikrobiota pokazala je različite sastave kod onih koji piju kavu u usporedbi s onima koji je ne piju.

Općenito, kava je pokazala stimulirajuće, a ne inhibitorne učinke na brojnost crijevnih mikrobnih vrsta. Najjača povezanost unosa kave uočena je s obiljem Gram-pozitivne bakterije Lawsonibacter asaccharolyticus. Ova povezanost ostala je ista i za kavu bez kofeina i za kavu s kofeinom.

Shutterstock

Obilje Lawsonibacter asaccharolyticus bilo je 4 do 8 puta veće među onima koji su konzumirali puno kave u usporedbi s onim među osobama koje nisu pile kavu.

Evo što sve uzrokuje skok šećera u krvi – čak i kava na prazan želudac

Studija je također identificirala panel od 115 vrsta crijevnih mikroba koje su pozitivno povezane s konzumacijom kave, naglašavajući širi utjecaj kave na mikrobiotu.

Kofein i njegovi derivati ​​bili su prioritet u studiji zbog njihove povezanosti s Lawsonibacter asaccharolyticus. Međutim, obogaćivanje mikroorganizama kod osoba koje piju kavu bez kofeina ukazuje na to da kofein ne zauzima središnje mjesto u ovom složenom preslušavanju. Umjesto toga, kininska kiselina i njezini derivati ​​mogu igrati ključnu ulogu.

A. H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo