Izgleda da vaša svakodnevna navika ispijanja kave potiče zdravlje crijeva potičući jedinstveni rast bakterija, otvarajući nove putove do dobrobiti.
U studiji objavljenoj u časopisu Nature Microbiology znanstvenici su identificirali metaboličku vezu između konzumacije kave i obilja specifičnih crijevnih mikroorganizama u različitim ljudskim populacijama.
Studije su pokazale da unos kave može smanjiti rizik od dijabetesa, nealkoholne bolesti masne jetre, raka te smrtnosti od svih uzroka i kardiovaskularnih bolesti.
![](https://ordinacija.vecernji.hr/wp-content/uploads/2020/04/06bdabd19abd73b9eb71f2fa7b12f9e4-720x480.jpg)
Zdravstvene prednosti kave mogu se pripisati sadržaju polifenola. Klorogensku kiselinu, ključni polifenol u kavi, metaboliziraju crijevni mikroorganizmi u kavenu kiselinu, kininsku kiselinu i druge metabolite. Također je utvrđeno da mikrobiota crijeva koja pomaže u metabolizmu kave posreduje u njenim zdravstvenim učincima. Nekoliko je studija pokazalo da unos kave može dovesti do promjena u sastavu i raznolikosti crijevne mikrobiote kod zdravih osoba.
Znanstvenici koji su sudjelovali u ovoj studiji prethodno su izvijestili da među više od 150 prehrambenih artikala, kava pokazuje najveću korelaciju sa sastavom crijevne mikrobiote.
![](https://ordinacija.vecernji.hr/wp-content/uploads/2022/03/6b76c1c1bc86d8a48e8a3ab55e8344c2-720x480.jpg)
Stimulirajući učinak kave
Studija je istraživala povezanost između unosa kave i sastava crijevne mikrobiote kategorizirajući sudionike u tri razine ispijanja kave: nikad, umjereno i puno.
Nalazi su otkrili jaku korelaciju između unosa kave i sastava crijevne mikrobiote u različitim ispitivanim populacijama. Probavna mikrobiota pokazala je različite sastave kod onih koji piju kavu u usporedbi s onima koji je ne piju.
Općenito, kava je pokazala stimulirajuće, a ne inhibitorne učinke na brojnost crijevnih mikrobnih vrsta. Najjača povezanost unosa kave uočena je s obiljem Gram-pozitivne bakterije Lawsonibacter asaccharolyticus. Ova povezanost ostala je ista i za kavu bez kofeina i za kavu s kofeinom.
![](https://ordinacija.vecernji.hr/wp-content/uploads/2023/02/c2f886b7aab8c2e7f7a8ee2f93bee374-720x480.jpg)
Obilje Lawsonibacter asaccharolyticus bilo je 4 do 8 puta veće među onima koji su konzumirali puno kave u usporedbi s onim među osobama koje nisu pile kavu.
Evo što sve uzrokuje skok šećera u krvi – čak i kava na prazan želudac
Studija je također identificirala panel od 115 vrsta crijevnih mikroba koje su pozitivno povezane s konzumacijom kave, naglašavajući širi utjecaj kave na mikrobiotu.
Kofein i njegovi derivati bili su prioritet u studiji zbog njihove povezanosti s Lawsonibacter asaccharolyticus. Međutim, obogaćivanje mikroorganizama kod osoba koje piju kavu bez kofeina ukazuje na to da kofein ne zauzima središnje mjesto u ovom složenom preslušavanju. Umjesto toga, kininska kiselina i njezini derivati mogu igrati ključnu ulogu.
A. H.