Ukupna količina šećera koju pojedemo tijekom dana nije bitna, nego je važan period u kojem su zubi izloženi takvoj hrani.
Kako šećer šteti zubima? Bakterije koje se nalaze
u našim ustima nakupljaju se u plaku koji fermentira šećer iz hrane koju jedemo
i koja zaostane u usnoj šupljini. Posljedica te fermentacije jest kiselina koja
nagriza caklinu, zaštitni sloj zuba. Što su dulje zubi izloženi šećeru, tj.
kiselini, veća je opasnost za vaše zdravlje.
Stomatolozi preporučaju izbjegavanje voćnih sokova
koji sadrže velike količine šećera, no ako sok usporedimo sa sasušenim voćem,
voće je zapravo gore jer će se lijepiti za zube dulje. Hrana puna šećera koja
je ljepljiva, poput karamela, bombona ili pekmeza, najgori su neprijatelji
vaših zubi. Nakon njihove komzumacije potrebno je očetkati zube kako se bakterije ne bi nakupljale na zubima i prouzročile karijes ili još gore probleme poput granuloma.
Stoga, ako se ne želite sprijateljiti s Gricom i
Grecom, izbjegavajte ljepljivu hranu i češće četkajte zube tijekom dana.
K. Horvat