Stomatolozi tvrde kako je agresivno četkanje najčešći uzrok pretjerane osjetljivosti zubi, koja dovodi do boli. Na drugom je mjestu konzumacija hrane i pića.
Pretjerana osjetljivost zubi je pojam s kojim se mnogi ljudi
susreću. Prema anketi američke Akademije opće stomatologije, čak 40 milijuna
Amerikanaca muku muči s boli u usnoj šupljini zbog hladnih, toplih, slatkih ili
kiselih pića ili hrane, zbog pritiskivanja zubi ili udisanja hladnog zraka.
Kiselkasta hrana i pića mogu s vremenom oštetiti caklinu, pa
čak i desni. “Kada se zaštitni sloj cakline uništi ili se granica desni
povuče, zubno tkivo ispod cakline (dentin) postane mekano i ogoljeno. Denitn se
nadovezuje na živčanu unutrašnjost zuba, pa ako je ona nezaštićena, osjećamo
bol jer je živac podložniji utjecajima”, objašnjava doktor Van B. Haywood.
Osim agresivnog četkanja i konzumacije određene vrste hrane
i pića, neki drugi faktori mogu erodirati zube, kao što su proizvodi za
izbjeljivanje zubi, neke zubne paste i osvježivači daha, slomljeni zubi,
bulimija ili refluks želuca.
Najbitniji korak u prevenciji pretjerane osjetljivosti zubi
je otkriti oštećenje cakline u početnoj fazi. Promjena boje, prozirnost, pa čak
i male napukline u zubu sigurni su pokazatelji oštećenja i zbog njih se trebate
javiti svom stomatologu.
Ako su i vaši zubi preosjetljivi, možete poduzeti neke
korake:
- Koristite četkicu s mekanim dlačicama. Čvrste i grube dlačice
djluju abrazivno i zbog njih se granica desni pomiče. - Promijenite zubnu pastu. Na tržištu postoje mnoge paste koje
tretiraju problem osjetljivih zubi. - Redovito četkajte zube i koristite zubni konac koji će
doprijeti do skrivenih mjesta između zubi. - Izbjegavajte
kiselkasta pića i hranu, jednako kao i gazirana pića koja oštećuju caklinu.
K. Horvat