Stomatolozi dugo vremena upozoravaju na opasnosti konzumacije kiselih pića i hrane na zube.
Kombinacije kiselih sastojaka i šećera oštećuju caklinu ili zubno
tkivo koje se nalazi ispod nje. Kada je caklina oštećena, bakterije, koje se
hrane šećerima iz hrane, lakše prodiru do zuba i uzrokuju štetu.
Međutim, što kada je šteta već nastala?
U nedavnom su istraživanju stručnjaci ustanovili štetne utjecaje
sokova od naranče, limuna, grejpa, pa čak i zelenog čaja, na zube, te
savjetovali tri koraka koja mogu pomoći u rehabilitaciji zubi.
Ukoliko imate problema sa zubnom erozijom, tj. gubitkom tvrdih zubnih
tkiva, cakline i dentina, zbog utjecaja kiseline iz hrane i pića, doktor Mohamed
Bassiouny, čelnik studije, savjetuje identifikaciju uzročnika erozije. Savjetujte
se sa stomatologom, koji će vam objasniti na koji način ove namirnice pogađaju
zube. Kada znate što vam uzrokuje štetu, moći ćete ili smanjiti unos određenih
namirnica ili ih u potpunosti izbaciti iz svakodnevne prehrane.
Znanstvenik tvrdi kako su podaci o kiselom sadržaju često
konzumiranih vrsta hrane i pića dostupni na deklaracijama proizvoda, međutim
nije svima lako pročitati i shvatiti što male bijele naljepnice točno tvrde.
Nemojte se sramiti potražiti savjet svog stomatologa, koji će vam najbolje
znati reći što vam je činiti.
“Zubna erozija je proces koji troši strukturu zubi zbog
učinka kiseline, što pak dovodi do njihovog oštećenja. Okidač može biti
konzumacija gaziranih pića ili citrusnih sokova. Pretjerana konzumacija ovakvih
pića kroz dulje vrijeme može biti pravi rizik za zdravlje zubi”, tvrdi doktor
Bassiouny.
Kako bi bili mirni, dva puta godišnje posjetite stomatologa, te
zube četkajte dva puta dnevno. Ako ne možete smanjiti unos gaziranih ili
kiselkastih pića, probajte zube četkati pola sata nakon konzumacije.
K. Horvat