Ako želite svoj “single-pack” pretvoriti u “six-pack”, obratite pozornost na način na koji izvodite vježbe.
Dva glavna uzroka
osujećenog uspjeha postizanja ravnog trbuha su mišićna masa i masnoća. Ako se
posvetite pravilnom načinu vježbanja i odabranim vježbama, rezultati će biti
vidljivi.
Mnogi ne shvaćaju kako
ne postoji samo jedna skupina trbušnih mišića koje ćemo “ispeglati”
trbušnjacima i suludim ponavljanjem. Prvo što morate napraviti jest smanjiti
postotak masnog tkiva. Ovaj korak uključuje
redovito kardio vježbanje, vježbe snage kako biste povećali mišićnu masu,
konzumaciju smanjenog broja kalorija nego što ste navikli, ograničavanje
prerađenih ugljikohidrata (bijela riža, bijeli
kruh i čips), te raspodjelu obroka u više manjih.
Ako tri (ili dva) glavna
obroka podijelite u nekoliko manjih obroka tijelom dana, izbjeći ćete
usporavanje metabolizma i skokove inzulina koji pospješuju skladištenje masti.
Kada povećate mišićnu
masu, vaše će tijelo trebati više energije samo kako bi se održavalo na životu,
a to znači da ćete sagorijevati više kalorija ne radeći ništa! Isplati se
uložiti u rad s utezima i bučicama za ovakve rezultate, zar ne? Za pravilno
ojačavanje i izgradnju mišića, trebate vježbati, a jednako kao i kod bilo kojeg
drugog dijela tijela, vježbe visokog intenziteta će biti dostatne za
“pločice”.
Međutim, suludo
ponavljanje osnovnih trbušnjaka neće donijeti rezultate koje očekujete.
Počnite
s između 50 i sto trbušnjaka dnevno. Kada savladate broj ponavljanja i ne
umorite se previše izvodeći ih, ponavljajte isti broj trbušnjaka, samo na
prsima držite uteg od između pet i deset kilograma.
Često će preteško osobe,
s puno abdominalnog sala, ponavljati trbušnjake u nedogled, trudeći se postići
ravan trbuh. No, dobit će nešto sasvim drugačije – čvrstu kvrgu umjesto ravnog
trbuha. Na ovaj način nećete izgubiti masno tkivo, a dubinski mišići će se
stvrdnuti i povećati, što će rezultirati narušenim izgledom.
U ovom je slučaju bitno
poraditi na trbušnim mišićima koji se nalaze sa strane i iznad struka kako
biste oblikovali trbušne mišiće. Za vrijeme “klasičnog” trbušnjaka,
okrenite gornji dio tijela u lijevu i desnu stranu – tako ćete poboljšati
izgled trbušnih mišića čak i prije nego što izgubite masnoće, a u krajnjoj
liniji ćete poboljšati cijelu strukturu trbušnog područja.
K. Horvat