O ulozi koju bi razina triglicerida mogla igrati kod bolesti srca znanstvenici već dugo raspravljaju. Dobra je vijest da stručnjaci napokon imaju genetski dokaz koji povezuje visoku koncentraciju masnoća u krvi s povećanim rizikom od srčanih problema.
Do
 sada je razina kolesterola bila ključni cilj kod prevencije
 bolesti srca. Međutim, novo bi istraživanje objavljeno u časopisu Lancet moglo
 promijeniti to razmišljanje. Trigliceride, glavni izvor ljudske
 energije, proizvodi jetra ili ih dobivamo iz hrane.
“Unatoč
 nekoliko desetljeća istraživanja, ostaje neizvjesno hoće li povišena razina
 triglicerida uzrokovati bolesti srca”, rekao je voditelj istraživanja
 Nadeem Sarwar, predavač kardiovaskularne epidemiologije na britanskom Sveučilištu
 Cambridge.
“Otkrili smo da ljudi s genetski
 programiranom tendencijom za veće razine triglicerida također imaju veći rizik
 od bolesti srca”, kazao je Sarwar.
Kako bi
 istražili genetičku vezu između triglicerida i bolesti srca, Sarwarov je tim
 prikupio podatke o 302.430 ljudi koji su sudjelovali u 101 istraživanju.
“Upotrijebili
 smo nove genetske pristupe – takozvanu “Mendelovu randomizacijsku analizu””, rekao je.
Konkretnije, znanstvenici su se
 koncentrirali na mutacije u genu apolipoprotein A5, koji određuje koncentraciju
 triglicerida. Otkrili su da je za svaku kopiju varijacije bilo prisutno 16 postotno povećanja
 triglicerida, tako da su dvije kopije povećale razinu triglicerida za 32 posto.
Osobe
 s dvije takve varijante su imale 40 posto povećan rizik od srčanih bolesti,
 izračunali su istraživači.
Iako ovi genetski rezultati pokazuju uzročnu
 ulogu triglicerida u razvoju bolesti srca, oni ne zamjenjuju potrebu za velikim
 randomiziranim kliničkim studijama lijekova koji smanjuju razinu triglicerida u
 krvi, kazao je Sarwar.
“Takva bi ispitivanja trebala pomoći utvrditi bi li smanjenje
 koncentracije triglicerida moglo smanjiti rizik od srčanih bolesti. Trenutno na
 raspolaganju imamo nekoliko lijekova koji mogu utjecati na
 razinu triglicerida u krvi”, istaknuli su stručnjaci.
K. R.




