Začin koji je vrlo popularan u indijskoj kuhinji može pomoći osobama koje boluju od dijabetesa tipa 2.
Znanstvenici vjeruju kako aromatični listići koje nalazimo
na indijskom drvetu murraya koenigii djeluju na visoku razinu šećera u krvi –
glavne karakteristike ove bolesti.
Dijabetes je kronična bolest do koje dolazi
kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili kada tijelo
ne može učinkovito upotrijebiti proizvedeni inzulin – hormon koji omogućuje stanicama preuzimanje glukoze iz krvi te njenu preradu u
energiju.
Razvoj dijabetesa tipa 2 obilježen je inzulinskom
rezistencijom. Kod ljudi s ovim tipom šećerne bolesti tijelo ne može učinkovito
upotrijebiti proizvedeni inzulin. Ovo se stanje često može kontrolirati
vježbanjem i posebnom prehranom. U većoj mjeri pogađa odrasle osobe i povezan
je s lošom prehranom i manjkom tjelesne aktivnosti.
Istraživači Sveučilišta u Chicagu hranili su laboratorijske
životinje ekstraktom listića curryja kroz razdoblje od deset dana. Osim što su zamijetili
smanjenje razine šećera u krvi, ekstrakt je smanjio razinu kolesterola u odnosu
na kontrolnu skupinu životinja.
Stručnjaci vjeruju kako listići sadrže sastojke koji
kontroliraju količinu glukoze koja ulazi u krvotok, te tako smanjuje razinu
kolesterola.
“Lišće ove indijske biljke raste posvuda i vrlo je
jeftin začin. Koristi se u južnoindijskoj kuhinji gdje daje aromu kuhanom
povrću, varivima od leće i kruhu. Dodaje se na vruće ulje prije dodavanja
glavnih sastojaka. Djeluje ljekovito protiv glavobolje, kod prehlade i problema
s mokrenjem”, u svojoj je kolumni vlasnik zagrebačkog restorana s
indijskim specijalitetima Ratan Chaudhary opisao karakteristike ovog začinskog
bilja.
Prema Nacionalnom registru osoba sa
šećernom bolesti CroDiab sveukupno je registrirano 103.730 bolesnika, a u 2009.
godini pristigle su prijave za 41.362 osobe sa šećernom bolešću. Od
prijavljenih bolesnika njih 6.11 posto klasificirano je kao tip 1, a 92.91 posto kao tip 2.
K. Horvat